torstai 17. toukokuuta 2012

Kirppuja ja wanhaa tawaraa

Pariisi on monen muun ohella kirpputorien kehto, ja esikaupunkialueella Saint Ouenissa sijaitsee edelleen maailman suurimmaksi mainittu kirpputori. Vanhaa tavaraa halajavan ei tarvitse kuitenkaan suunnata myös huumekaupastaan tunnettuun* Saint Oueniin asti, sillä houkutuksia riittää myös Pariisin sisällä.


1. Les bouquinistes
Jo 1500-luvulta Seinen rannoilla myyntikojujaan pitäneet kirjakauppiaat levittäytyvät oikealla rannalla pont Marie -sillalta Quai du Louvrelle ja vasemmalla rannalla quai de la Tournellelta quai Voltairelle. Seinen rannan 217 kirjakauppiasta myyvät vanhojen kirjojen ohella nykyopuksia, julisteita ja postikortteja.


2. Brocantes / vide greniers

Brocantesin ja vide greniers'n erona on lähinnä myyjän status: Brocantesissa myyjät ovat ammattimaisia käytetyn tavaran myyjiä, vide grenier'ssä taas yksityinen myyjä on sananmukaisesti tyhjentänyt vinttiään myyntipöydälle. Asiakkaan näkökulmasta molemmat voisi kääntää suomeksi rompetoriksi. 


Neuvostonostalgiaa rue du Templen tietämillä.


Näitä katukirppareita järjestetään Pariisissa lähes päivittäin. Lähimmän tilaisuuden voi tarkistaa Pariisin kaupungin nettisivuilta tai Ranskan kirppu- ja rompetoreihin erikoistuneelta brocabrac.fr-sivustolta.


New York -tunnelmaa Pariisin sydämessä?


Itse olen todella surkea kirpparishoppailija, mutta katukirppareita on mielenkiintoista kierrellä jo pelkästään tunnelmankin vuoksi. 
Kuvaustilanteesta innostunut katukirpparimyyjä.

3. Katukierrätys

Käytettyä tavaraa himoavan ei tarvitse aina edes maksaa löydöistään - eikä vanhasta eroon kaipaavan tarvitse kiikuttaa rompettaan myyntipöydille asti. Portaat vain alas ja kadun varteen. Katujen varsilla saattaakin törmätä kaikenlaiseen tavaraan sohvista kodinelektroniikkaan tai vaikkapa vanhaan WC-pönttöön.


Tähän "lähes uutta vastaavaan" löytöpöytään törmäsin jossain 19. kaupunginosassa.

Kierrätyskeino vaikuttaa tehokkaalta, yleensä tavara kuin tavara näyttää katoavan alle parissa tunnissa. Ja mikä ei kierrättäjille kelpaa, sen puhtaanapitolaitos korjaa mennessään.


Tehokkaassa katukierrätyksessä on kääntöpuolena sitten se, että esimerkiksi muuttokuormaa ei kannata jättää hetkeksikään silmistään. Samoin naapuri kertoi lastenrattaidensa joutuneen ahkeran kierrättäjän kynsiin - taloyhtiön lukitusta roskatilasta. Rattaille ei kuulemma löytynyt parempaakaan säilytystilaa. Itse epäilen kyllä "syylliseksi" roskakuskia...
*Jotain Saint Oueniin kohdistuvista ennakkoluuloista kertoo Google-haku. Pelkästä Saint Ouenista Google tarjoaa huumeita (drogue) neljänneksi hakuvaihtoehdoksi. Maailmankuulua kirpputoria (marché aux puces) tarjotaan vaihtoehdoksi vasta, kun saint ouenin perään näpyttää m-kirjaimen.

5 kommenttia:

 1. Nyt kyllä käännät veistä haavassa, kun kerrot Pariisin kirpputoreista. Vaikka sieltä jotain hienoa huonekalua ei saisi tänne saakka raahattua, niin muutama käsilaukku ja asuste varmasti menisi matkalauku(i)ssa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hihi, sori. ;) Olen tosiaan laiska (kirppari)shoppailija ja huono penkoja, mutta sen olen huomannut, että kaikki hienoimmat huonekalut tulevat vastaan aina reissussa, kun ei ole mitään mahdollisuuksia niitä raahata kotiin asti. :)

   Poista
 2. Täytyy päästä sinne ehdottomasti kirppistelemään!!! Olemme kesällä menossa taas Epernayhin omalla autolla niin eiköhän siellä Pariisissakin pääse käymään, tämä sun blogi on kyllä ihan aarre Pariisin vierailijoille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitosta, tosi kiva kuulla että blogista on iloa! :) Tässä kaupungissa varmasti asiantunteva ja uuras penkoja voi tehdä kaikenlaisia löytöjä.

   Onko teillä lomapaikka tai sukulaisia Epernayssa, vai oletteko vaan muuten seutuun ihastuneita? Tuo Epernay sopii kyllä mainiosti blogisi nimeen! :)

   Poista
  2. Olemme lomailleet siellä muutamaan otteeseen ja nyt olemme etsineet omaa lomapaikkaa sieltä:) Ehkä aikaa myöten siirrytään kokonaan sinne Ranskan puolelle:)

   Poista

Kiitos kommentistasi. Kommentit ovat tämän blogin suola. Ja pippuri. Ja sokeri.