maanantai 6. elokuuta 2012

Poubelle la vie

Moni Pariisin-vierailustaan hitaasti toipuva satunnainen turisti ruikuttaa pitkin nettiä, kuinka saastainen kaupunki Pariisi onkaan. Matkaaja tuntee itsensä petetyksi, kun hänelle romantiikan tyyssijana myydyssä kaupungissa on roskia ja koirankikkareita ja turisteja ja hajuja.

Tämän näyn ensi kertaa nähdessäni ajatukseni oli: "Hyi olkoon! Eivätkö nämä gallit osaa viemäreistäänkään huolehtia, kun ne noin kadulle tulvivat?!"

 Sellaista se on, miljoonakaupungissa. Sitä paitsi, jos turisti ärsyyntyy roskista, kannattaa katsoa peiliin. Kesä on tuonut muassaan paitsi kärpäset, myös turistit, mikä aiheuttaa valtavan paineen Pariisin jätehuollolle. Le Figaro kertoo, että Quai d'Orléansilta île Saint Louis'n saarelta kerätään kesän turistisesongin aikaan päivittäin neljä tonnia jätettä. Tavallinen jätemäärä on 300 kg. Joukossa tosin saattaa olla parin paikallisenkin kesäkukkujan roskia.

Todellisuudessa kyseessä on nerokas kadunhuuhtelujärjestelmä, jonka toimintaperiaate on selitetty täällä.
Itse en ole koskaan osannut pitää Pariisia erityisen saastaisena. Ensi vierailullani olin asunut muutaman kuukauden koirankikkareisessa Bordeaux'ssa, minkä jälkeen Pariisi vaikutti siisteydeltään Singaporen veroiselta. Ja väittäisin, että Pariisin kadut ovat tuostakin siistiytyneet. Elegantit pariisittaret taipuvat jo melko hyvin pussittamaan Fifinsä kikkareet.

Pariisin katujen läpinäkyvät roskapussit kuuluvat terrorismin vastaiseen taisteluun. Ajatuksena on, että läpinäkyvästä pussista mahdolliset räjähteet erottuvat helpommin.


Tämä katuroska ei liene turistin pudottama, vaan jonkun matemaattinen muistiinpano.

11 kommenttia:

 1. Minä olen kokenut Pariisin kyllä jopa ihmeteltävän siistinä suurkaupunkina.

  Ihmettelin ensi vierailulla Pariisiin myös tuota katujen puhdistussysteemiä ja ensimmäisenä Pariisin aamuna ihmettelin myös märkiä jalkakäytäviä vaikkei sateesta ollut tietoakaan... syyksi selvisi sitten kaupungin erittäin tehokkaasti toimivat katujen pesijät ja siivousautot jotka aamuisin pörräävät siivoamassa liat pois.

  Eli, ottaen huomioon järisyttävät turistilaumat täytyy Pariisin jätehuollolle nostaa baskeriaan korkealle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olet kyllä ihan oikeassa, Pariisin kaupunki tekee selvästi kovasti töitä siisteyden eteen!

   Poista
 2. Pariisiko paskainen? Ottaen huomioon valtavan määrän ranskalaisia ja kaikenlaisia muita ulkomaanolioita, Pariisi on siisti, siistimpi kuin Köln - jossa sentäs asuu saksalaisia, ainakin enemmistönä. Luulisin. Eikä se siisteys ole kansallisuudesta kiinni, toki. Jos ei ole roskista, mihen sen roskan laitat? Taskuunko?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannat taskussa sitten kaiketi? :) Paitsi jos se on koirankakkapussi, sitten voi kantaa kädessäkin.

   Poista
 3. Yksi ensimmäisistä muistoistani Pariisissa ovat katujenlakaisijat. Siis miehet, jotka aamulla lakaisivat luudilla katuja (ja jotka kävivät hörppäämässä aamukahvit samassa kahvilassa kuin minä). He tekivät minuun lähtemättömän vaikutuksen.

  Noin muutenkaan en ole pitänyt Pariisia erityisen likaisena kaupunkina, mutta kieltämättä juuri Ranskassa olen oppinut katsomaan mihin astun – yleensä ei ole huolta, mutta toisinaan valppaus palkitaan ;)

  p.s. Mainio otsikko! ;D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Miehen ensimmäinen unelma-ammatti oli motocrotteur, siis siistijämies, jonka ammattina oli ajella jonkinlaisella kaksipyöräisellä moottoriajoneuvolla ja siivota koirankakkaa kaduilta jonkinlaisella imurilla. Valitettavasti tätä ammattikuntaa ei enää ole, joten mies joutui muuttamaan urasuunnitelmia.
   http://fr.wikipedia.org/wiki/Motocrotte

   Tuon poubelle la vien poimin aikoinaan jostain hupiohjelmasta (Groland? Guignolit?), jossa vitsailtiin silloin käynnissä olleen Marseillen jätehuollon lakon ja Plusbelle la vien kustannuksella. Jotkut vitsit eivät vanhene. :D

   Poista
 4. Muistan kyllä kun ensimmäistä kertaa ysiluokkaisena pääsin Pariisiin (2001). Kuvittelin etukäteen pääseväni upeaan, länsimaiseen suurkaupunkiin, mutta paikalle päästyäni olin kyllä aika järkyttynyt epäsiisteydestä ja roskien määrästä. Pariisihan muistutti ihan lähi-idän suurkaupunkeja, likaisia ja köyhiä Beiruttia ja Damascusta. :) Kun taas vuosia myöhemmin perheeni tuli moikkaamaan mua Pariisiin ollessani Disneylandissa töissä ja matkan jälkeen täti kysyi 10-v. pikkusiskolta, "mistä pidit kaupungista?" oli vastaus: "kadut on täynnä koirankakkaa". Ei ollut pienelle jäänyt paljon muuta mieleen tästä romanttisesta suurkaupungista :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oho! :D En ole koskaan Damascuksessa tai Beirutissa käynyt, joten vaikea sanoa. Riippuu varmaan missä päin Pariisia liikkuu, esim. jossain päin 18. kaupunginosaa on kyllä hyvinkin lähi-itäisä tunnelma. :)

   Poista
 5. Haastetta: http://salamanteri.net/georgia/2012/08/faktahaaste/

  Minulla ei ole mielikuvaa Pariisista erityisen roskaisena kaupunkina, mutta yleisesti eteläisen Euroopan kaupungit näyttävät sekavammilta ja törkyisimmiltä kuin kotoinen Helsinki - ehkäpä sen takia, että ihmiset elävät ulkona, kun on hyvä sää? Ei kai joku Kampin Narinkkatori likaannu, jos sitä ei kukaan ikinä käytä?

  Brysselissä sen sijaan tuli likainen fiilis siitä, että roskat jätettiin kadulle jäteauton kerättäväksi. Varmaan ihan tehokasta toimintaa kapeiden kujien kaupungissa, jossa roskakatoksia ei Suomalaiseen tyyliin ole joka talossa, mutta ne pari tuntia, kun ne roskat ovat siinä varisten leviteltävinä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuh, tunnistan kyllä tuon tietynlaisen likafiiliksen. Paitsi tulkitsen sitä optimistisesti "ympäristölliseksi rentoudeksi". :D Ja esim. Pariisissa on joitain ratkaisuja, jotka saattavat vaikuttaa ulkopuolisen silmiin vähän epäsiisteiltä, kuten vaikka nuo tuossa yllä mainitussa katuhuuhteluun liittyvässä blogilinkissä mainitut "rätit". Tai esimerkiksi ylijäämätavaroiden jättäminen katujen varsiin ohikulkijoiden tai jätehuollon korjattavaksi.

   Poista
  2. Niin ja kiitos kovasti haasteesta! Palaan siihen heti kun mielikuvitukseni antaa myöden. :)

   Poista

Kiitos kommentistasi. Kommentit ovat tämän blogin suola. Ja pippuri. Ja sokeri.