perjantai 17. elokuuta 2012

Hellettä ja maatiaisia

Kuvassa aito maatiaiskissa:


Un chat de gouttière: maatiaiskissa; kirjaimellisesti: räystäs-/rännikissa.


Kuva sopii päivän tunnelmaan siksikin, että Pariisin yllä tuntuu tällä viikolla viipyilevän sellainen unelias loppukesän tunnelma. Pariisi on tuntuu lähes tyhjältä, ihmiset kävelevät hitaammin ja kaiken yllä leijuu autereinen helle.

Keskiviikko oli arkipyhä, ja iso osa heistä, jotka eivät muuten olleet kesälomalla, tuntui ottavan välipäivät vapaaksi. Yleensä tätä välipäivien vapaaksi ottamista sanotaan "sillan tekemiseksi" (faire le pont). Eräs vitsiniekka sanoi tekevänsä tällä viikolla sillan sijaan akveduktin, kun välipäiviä otettiin samalle viikolle 2+2.Ranskassa varaudutaan myös viikonlopun helteisiin. Hellevaroitus on annettu 21 departementtiin. Helleraja riippuu alueesta: Pohjois-Ranskassa hellettä on, kun lämpötila ei yöllä laske alle 18 'C:n eikä päivällä alle 30 'C:n. Etelä-Ranskassa vastaavat lukemat ovat  puolestaan 20 'C ja 35 'C. Suomen hellerajan muistelisin olevan 25 'C.

Helleaallon arvioidaan jatkuvan sunnuntaille tai jopa ensi viikon keskiviikolle asti. Ranskan meteorologian laitoksen edustajan mukaan helleaalto on pahin sitten vuoden 2003 lämpöaallon, joka aiheutti Ranskassa  arviolta 15 000 ihmisen kuoleman. Samanlaisiin lämpötiloihin ei kuitenkaan tällä kertaa arvioiden mukaan nousta.


Loppukevennykseksi pariisilaisia vesileikkien parissa:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi. Kommentit ovat tämän blogin suola. Ja pippuri. Ja sokeri.