maanantai 2. syyskuuta 2013

Quant à Caen...

Omenaa kaikissa muodoissa, kreppejä ja galetteja, merituulta ja keskiaikaa. Siltä näytti Normandia tällä kertaa. Toisen maailmansodan muistot jätin tällä reissulla kokonaan väliin.

Caen oli mainettaan viehkompi kaupunki. Kun katsoin bussin ikkunasta matkalla rautatieasemalta kohti keskustaa, Ornejokea ylittäessäni pystyin kuvittelemaan itseni Turkuun ja Aurajoen sillalle. Liittoutuneet pommittivat kaupungin tehokkaasti kivikaudelle kesäkuussa 1944, mutta jotakin vanhaa sentään säilyi. 

Caen on opiskelijakaupunki, ja siksi ilmeeltään nuori muutenkin kuin arkkitehtuuriltaan. Ydinkeskusta on mukavan pieni, ja siten helposti hallittavissa.

Tässä Caen-postauksessa näköjään piisaa vanhoja kirkkoja, mutta lupaan ja vannon, että tulevissa Normandia-postauksissa näkyy muutakin.

Place Saint Sauveur

Église du Vieux Saint Sauveur kärsi pahasti toisen maailmansodan pyörteissä.

Yllättävä 1500-luvun rakennus rue Saint Pierren ostoskadun uudehkon rakennuskannan joukossa.

Tässä puolestaan Eglise Saint Pierre sisätiloja.
Eglise Saint Pierreä vastapäätä kohoaa Vilhelm Valloittajan linna. Tai itse asiassa pelkät muurit.
Hurja normanni Vilhelm Valloittaja (tai Vilhelm Äpärä, miten kukakin asian näkee) on hahmo, jolta Caenissa ei voi välttyä. 


Muureille pääsee maksutta, ja niistä avautuu näkymä yli Caenin kattojen.


J:n ja D:n romanttinen sydänkaiverrus linnanmuurissa.


Ainoa ikävä puoli tässä Vilhelm Valloittajan linnan näköalapaikassa on tietysti se, että näkymä avautuu juuri Caenin kattojen ylle. Vasemmalla Église Saint Pierren korkea torni.

Rue du Vaugueux'n terassiravintolat taitavat olla varsinaisia turistirysiä, mutta söimme silti La Poternessa lauantai-iltana hinta-laatu-suhteeltaan mainion kolmen ruokalajin menyyn 18 eurolla.


Normandialaista itseironiaa postikorteissa: ainaisen sateen vuoksi auringonkukatkin heittäytyvät itsetuhoisiksi.

Kun Calvadoksessa kerran ollaan, niin calvadosta on kaupan monenlaisessa pullossa.Englannin valloittamisen ja jännän hiusmuodin lisäksi Vilhelm Valloittaja innostui naimaan etäisen sukulaisensa Flanderin Matildan. Katolilaisen kirkon mielestä Matilda oli Vilhelmille liian läheistä sukua, joten Matilda ja Vilhelm yrittivät lepytellä kirkkoa rakennuttamalla Caeniin kaksi luostaria, yhden naisille ja yhden miehille.Abbaye aux hommes eli miesten luostari on paisunut sittemmin pompöösiksi rakennelmaksi, jossa sijaitsee Caenin kaupungintalo.


Pihalla liehui myös tuttu siniristi!
Miesten luostarin eri tiloihin pääsee tutustumaan oppaan seurassa muutaman euron maksua vastaan. Koska minua ei kiinnostanut rakennuksessa muu kuin eräs tietty hauta, pujahdin suoraan Saint Étienne -kirkkoon place Monsieugneur des Hameux -aukion kautta, ilmaiseksi.

"Ne on ihmisen luita."- Absoluuttinen Nollapiste. En kuitenkaan ollut kirkossa etsimässä näitä nimenomaisia luita.

Elämöivä hollantilainen eläkeryhmä osoitti etsimääni hautapaikkaa.

Ja siellä köllii Vilhelm Valloittaja eli Williame I, ranskaksi Guillaume le Conquérant. Tai itse asiassa pelkkä reisiluu, muu kroppa katosi uskonsotien tuoksinassa. Ruumis kärsi pieniä vaurioita jo hautajaisten aikaan, siitä lisää täällä.Kaupungintalon aukiota vastapäätä sijaitseva, 900-luvulta peräisin oleva Saint Étienne le Vieux -kirkko on vaurioitunut niin satavuotisessa sodassa kuin toisessa maailmansodassa.

Ja loppuun vähän satamatunnelmia...


Parikymppiä ja parisen tuntia Pariisista, ei ollenkaan huono diili viikonloppupyrähdykselle. Lisää Normandian tarjontaa luvassa lähipäivinä.

24 kommenttia:

 1. Upeita kirkkoja.Googlasin ja ihan viehättävältä vaikuttaa Caen:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onhan Caenissa tosiaan viehättävätkin puolensa! :) Ja kirkkoja siinä kaupungissa tosiaan riittää.

   Poista
 2. Kivoja postikortteja :D
  Mukavan oloinen paikka, ei äkkipäätään vaikuta "uudelta" kaupungilta, on osattu rakentaa kauniisti. Ihana tuo 1500-luvun talo, saa mielikuvituksen laukkaamaan :) Ja vanhat kirkot ovat aina kauniita ja mielenkiintoisia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vähän rajasin pahimmat modernit yksityiskohdat kuvista pois. ;D Mutta ei Caenin uusi keskusta kyllä ihan yhtä kolkoksi ole muodostunut kuin Le Havre, joka sekin pommitettiin maan tasalle samaan aikaan. :/

   Poista
 3. Minullekin kelpasi, sopivasti uutta ja vanhaa ja viihtyisän näköisiä kujia. Seuraavaa satsia odotellessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Satseja on vielä luvassa, hyvä siis jos kiinnostaa! :)

   Poista
 4. AH! Vanhat kirkot, kyllä noita kuvia mielellään katselee. Jyhkeältä näyttävät muutkin rakennelmat. Ja vai nuori arkkitehtuuri... riippuu mistä suunnasta asiaa katselee. Varsin syvällä juuret ovat suomalaiseen arkkitehtuurin verrattuna :P

  - hietzu -

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No kieltämättä Caen ei näytä ollenkaan rujolta, kun silmä on tottunut keskimääräisen suomalaiskaupungin arkkitehtuuriin. ;) Riippuu ihan mihin vertaa. Kiva että viihdyit kirkkomaisemissa, minäkin tykkään noista vanhoista rakennelmista. :)

   Poista
 5. Vastaukset
  1. Kyllä Caenissakin kannattaa poiketa, jos paikalle osuu. :D

   Poista
 6. Ai sä oikeasti menit sinne Caeniin? Mä käsitin aiemmasta postauksesta, että olit menossa Cannesiin nauttimaan auringosta... :D Näyttää kyllä kiinnostavalta, ja Normandiaan pitäisi itsekin päästä, tosin mulla kierros sisältäisi myös niitä 40-luvun kohteita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Menin sitten Caeniin nauttimaan auringosta, poltin jopa vähän nenänpäätä. Se siis on mahdollista Normandiassa! ;D

   Maihinnousumaisemia olen käynyt katsomassa aikaisemmin, ja ovat tosi pysähdyttäviä kokemuksia. Nyt en jaksanut masentavaa sotahistoriaa sen enempää. Vaikka toisaalta, sitähän nuo keskiaikaiset Vilhelm Valloittaja -jututkin pukkaavat olemaan, sotahistoriaa. :P Mutta tuhat vuotta sitten tapahtunut kärsimys tuntuu vähemmän kurjalta kuitenkin, toinen maailmansota on siihen nähden vielä lähellä.

   Poista
 7. Ei tarvittu kun muutama postikortti ja Normandiasta tuli hetkessä supersymppis! Nojatuolimatkailu siis avartaa, loistavaa (kiitos siitä tietysti oppaalle)!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hah, minustakin nuo kortit olivat kaikessa itseironisuudessaan tosi hellyyttäviä! :D

   Poista
 8. Jaa, Caenista ois siis voinut nähdä muutakin kuin parkkiluolan ja Zaran... Tai käytiin me myös leipomossa ja auton ikkunasta ihailtiin linnanmuuriakin, kun siitä siipan kanssa läpi ajeltiin pari kesää sitten. :)

  Musta on ihailtavaa, kuinka sää panostat näihin postaukseen lisäämällä linkkejä ja muuta tietämystä, kiitos!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Caenissa harvemmin tulee kummemmin poikettua juuri siksi, kun lähiympäristössä on niin paljon muuta tarjottavaa. Paitsi Zaraa tai parkkiluolaa ei tietysti ole muualla! ;D

   Kiva kun linkit kiinnostavat, minusta näitä pläjäyksiä on hauska taustoittaa. Linkit ovat siitä käteviä, että itse kukin voi valita, kuinka paljon haluaa tietää lisää taustoja. :)

   Poista
 9. Riina ehkä uskaltautuu toistekin Normandiaan. Olisi toki ollut hieman autenttisempaa katsella näitä maisemia sumu/sadeverhon läpi, mutta aivan ihastuttavia kuvia ja vinkkejä. Normandia kiittää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehdottomasti! :) Sumua oli parina aamuna, mutta pettymyksekseni se oli yleensä haihtunut kun ulos rynnin. Sadetta en saanut niskaani kuin pari tippa Honfleurissä. :P

   Poista
 10. Yhdyn edellisiin kommentoijiin, oikein kaunis ja mielenkiintoinen nayttaa Normandia olevan naiden kuvien perusteella. Ja aikas komia on Vilhelmin hautapaikka.

  Tuli tata lukiessa mieleen, kun joku jo tuossa ylla viittasi sun opastaitoihin, etta etsitko etukateen/jalkikateen aina nain paljon tietoa kaymistasi paikoista, vai oletko vaan niin yleissivistynyt etta osaat kertoa kaikkia tallaisia tiedonjyvasia postauksia piristamaan? Olen vaikuttunut :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hehe, olen nippeliyleistiedon kultakaivos ja loistan Trivial Pursuitissa! :D Ei vaines, taustoittelen retkiäni itselleni sekä ennen että jälkeen. Minusta näitä on kiinnostavampaa lukea, jos vähän tietää, mikä pytinki on kyseessä ja miksi. :)

   Poista
 11. Vastaukset
  1. Poikkea ihmeessä, jos joskus Normandiaan osut! :)

   Poista
 12. Kiitos, tällaiset matkakertomukset ovat blogisi suola. Minä en ole kunnolla vieläkään päässyt Normandiaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Mari! :) Suosittelen kyllä Normandiaa, siellä on suht lyhyet etäisyydet ja niiiin paljon nähtävää moneen makuun. Nyt olin liikkeellä julkisilla, mikä vähän vähensi mahdollisten kohteiden määrää.

   Poista

Kiitos kommentistasi. Kommentit ovat tämän blogin suola. Ja pippuri. Ja sokeri.