sunnuntai 11. elokuuta 2013

Pariisitar kesällä

Mitä pariisittaret tekevät kesäisin? Rentoutuvat, ottavat aurinkoa ja viettävät aikaa terasseilla, tyttöjen kesken.

Hämmentävää, miten ydinasiat säilyvät, vaikka maailma ja muoti ympärillä muuttuvat. Tämä oli päällimmäinen ajatukseni Parisienne en été -valokuvanäyttelystä. Näyttelyyn on koottu Roger-Viollet-kuvatoimiston aarteita otsikolla "Pariisitar kesällä" 1880-luvulta aina 1960-luvulle. Kuvista välittyi rento, hyväntuulinen ja välitön Pariisi. Se hiljainen Pariisi, jota elokuutaan muualla viettävät peripariisilaiset eivät koskaan näe. Se leppoisa Pariisi, joka pitäisi esitellä joulukuisessa sterssiloskassa kyntäviä pariisilaisia kauhisteleville turisteille.

"Vesifestivaali", Molitorin uimahallissa, n. 1930. Kuva: Gaston Paris/Roger Viollet.

Teetä Ritzissä, 1925, © Boris Lipnitzki


Näyttelypaikkana oli Les Docks eli Cité de la Mode et du Design, jossa vierailin ensimmäistä kertaa tämän ilmaisnäyttelyn houkuttelemana. Aiemmin olin tyytynyt "ihailemaan" Seineltä käsin rakennuksen omaperäistä julkisivua, jossa räikeänvihreä toukka syleilee Tshernobyl-henkistä neuvostoarkkitehtuuria.

Klikkaa kuva isommaksi, jos haluat ihailla toukkaa tarkemmin.

Rakennuksen edustallakin on vaikea uskoa, että sen suojissa on maineikas pariisilainen muotialan koulu, IFM.


Kai täällä jotain riepuja tehdään, kun ikkunassakin on muotinukketorsoja (vaimiksinoitakutsutaan?)... mallinukkeja (kiitos Jenni! ;)).Taidenäyttelyn ja jännän arkkitehtuurin lisäksi Les Docksin tiloissa on putiikkeja, yökerhoja, baareja...


...ja jännä terassi.Näkymä terassin päädystä kohti ydinkeskustaa.Pariisilaisia auringossa 2013...

...ja pariisilaisia auringossa 1962.


Parisenne en été -näyttely 31.6. - 6.10.2013
joka päivä klo 12.00 - 00.00
Les Docks - Cité de la Mode et du Design 
34, quai d'Austerlitz
Metro: Gare d'Austerlitz/Quai de la Gare/Gare de Lyon

10 kommenttia:

 1. Vanhat kuvat pariisittarista ovat hienoja. Jos voisikin toteuttaa Pariisin matkan 'Midnight in Paris' -elokuvan tapaan. ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, Midnight in Paris -henkisestä aikamatkasta Pariisiin voisi kyllä maksaa summan jos toisenkin! :) Paitsi että sitten nuo kaikki vanhat kuvatkin olisivat täynnä niitä (/meitä) hemmetin turisteja. ;D

   Poista
 2. Sovitusnukeiksi niitä tavataan kutsua. ;) Tuo kasvillisuudesta muodostettu sana on hieno.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ahhahhaa, mä TIESIN että sille on olemassa joku tosi tuttu ja järkevä nimitys, mutta en vaan saanut sitä päähäni. Kiitos! :)

   Poista
 3. Ai kuinka inspiroiva tila ja näyttely! Dock-tyyppiset lautalattiat jo yksistään on hurmaavia ja menneen ajan pariisittaret näyttää oikein simpsakoilta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nuo vanhat valokuvat olivat kyllä mielenkiintoinen kontrasti tuolle tilalle. Ja kattoterassi oli houkutteleva. ;)

   Poista
 4. On joskus järkyttänyt kun ulkomaalaiset ovat kommentoineet Helsingin rautatieasemaa "neuvostotyyliseksi" tai "sosialistiseksi realismiksi". Mutta osattiin sitä näköjään Pariisissakin tehdä jopa Tshernobyl -henkistä neuvostoarkkitehtuuria vuosikausia ennen Neuvostoliittoa. Nuo alkuperäiset satamarakennukset joita toukka syleilee kun ovat vuodelta 1907….

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pariisissa oltiin siis joskus edelläkävijöitä! ;) Tulee vallan mieleen eräs proffa, joka erään ranskalaisen provinssiyliopiston kansainvälisten suhteiden luennolla kertoili, miten "suomalainen arkkitehtuuri on neuvostotyylisen rumaa, sillä suomalaiset pelkäsivät Neuvostoliittoa". Ja ranskalaisopiskelijat kirjoittavat kaiken muistiin kynät sauhuten. ;)

   Poista
 5. Nauratti tuo arkkitehtuurianalyysi, aika nappiin. Näitä kuvia kun katselee, niin voisinpa aika helposti vaihtaa yhden safarin kunnon urbaaniin viikonloppuun, terasseilla ja shoppailuilla. Kyllä, ihan helposti;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sen siitä saa kun arkkitehtuuria opiskelematon käy sitä analysoimaan! :D Vaihtaisin kyllä mieluusti päikseen yhden Pariisi-viikonlopun yhteen safariin, kiitos! ;)

   Poista

Kiitos kommentistasi. Kommentit ovat tämän blogin suola. Ja pippuri. Ja sokeri.