maanantai 19. elokuuta 2013

Nunnia leipomaan?

Kuten kaikki tiedämme, Ranskassa on moni asia väärin ja huonosti. Kuten vaikka kauppojen surkea karkkivalikoima. Mutta onneksi tätä surkeutta tasapainottaa moni hyvä asia. Kuten vaikka (sokeri)leipomoiden mahtava leivonnaisvalikoima. Ja kun repertuaaria riittää, ei todellakaan kannata tyytyä aina niihin iänikuisiin macaroneihin.

Yksi oiva ynnä mainio, melkein joka pâtisserie-boulangeriesta löytyvä vaihtoehto on la religieuse.




Éclairia muistuttava religieuse on tuulihattutaikinasta valmistettu leivonnainen, jossa on kermainen täyte ja sokerikuorrutus (ns. fondant). Makuina perinteisesti suklaa tai kahvi. Resepti on itse asiassa ihan sama kuin éclairissa, ainoastaan malli on erilainen.


La religieuse tarkoittaa nunnaa (tai muuta uskonnollista elämäntapaa harjoittavaa naista). Nimitys juontuu leivonnaisen ulkonäöstä, joka ilmeisesti jonkun mielestä muistuttaa kaavullista nunnaa.

Leivonnainen luotiin vuoden 1855 tienoilla maineikkaassa Café Frascati -kahvilassa, joka sijaitsi boulevard Montmartren varrella. Leivonnaisen tuulihattutaikinan juuret ovat kuitenkin 1500-luvun Italiassa, josta firenzeläiskokki Panterelli toi sen Ranskaan kuningatar Katariina de' Medicin mukana - samaa matkaa macaronien esi-isien kanssa. 

(Olisi muuten ranskalainen keittiö köyhä ilman Katariina de' Mediciä ja hänen italialaisvaikutteitaan! Muistathan myös kertoa tämän lähimmälle ranskikselle!)


Kuvien vähän rujot religieuset on napattu korttelileipomosta. Maku oli mainio, vaikka esteettinen puoli ehkä olikin hieman hakusessa.

Millainen on sitten hyvä religieuse? Sokerileipurimestari Christophe Felder selvittää asiaa Le Figarossa näin:


"Ensinnäkin sen täytyy olla kaunis ja hyvin kuorrutettu. Tuulihattutaikinan täytyy olla mahdollisimman tuoretta, samana aamuna leivottua. Paistouunin pitää olla riittävän kuuma, jotta taikina on samanaikaisesti kuohkean pehmeää sisältä ja rapeaa pinnalta. Kermatäytteen suhteen ratkaisevaa on raaka-aineiden laadukkuus. Täysmaitoa, tuoreita munia, vaniljaa. Suklaan kaakaoprosentin ei tarvitse olla 70, mutta suklaan pitää olla hyvää eikä missään tapauksessa kitkerää. Kermatäyte on parhaimmillaan, kun se on melko löysää, muttei kuitenkaan liian. Tärkeintä on tasapaino."



Ajattelin ensin kääntää tähän religieusen reseptin. Religieuse on kuitenkin sen verran haastava leivonnainen, etten itse tule luultavasti koskaan sellaista vääntämään, ainakaan niin kauan kuin lähistöllä on leipomoita, josta sellaisia voi ostaa valmiina. Siksi ehkä reilumpaa linkata blogeihin, joissa religieusen leipomista on oikeasti kokeiltu:




Laduréen religieuse suklaanmakuisena. Kuva: Ladurée
Laduréen pistaasinmakuinen religieuse. Kuva: Ladurée.

Jos joku siellä äityy näitä nunnia leipomaan, niin kerro ihmeessä kuinka kävi. Tai ehkä joku hurjapää on näitä onnistuneesti jo kokeillutkin? Siinä tapauksessa reseptiä saa kyllä vinkata minullekin! 

28 kommenttia:

  1. Näitä on PAKKO kokeilla leipoa itse. Jos ei muusta syystä niin siksi, että nunnat. Nunnat! Toisaalta näitä varmaan pitäisi ensin päästä maistamaan, että tietäisi mitä tavoitella..? No, kerron sitten kuinka kävi... ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hahaa, ei aina niitä munkkeja, välillä myös nunnia! :D Jee, kiva jos leivot, jään innolla odottelemaan tuloksia! :)

      Poista
  2. No voi moro, miten herkullisen näköinen. Täytyy maistaa-listalle meni heilahtaen, mutta ei sille leipomislistalle :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moro Tuija! :) Joo, ehdottomasti pitää maistaa heti kun käsiisi nunnan vain saat. :)

      Poista
  3. Uuuuuhhhh, noidenkin herkkujen syömisestä on kaksi kuukautta aikaa. Haluan.
    Kovasti olisi suunnitelmissa éclairien tai nunnien tekeminen, saa nähdä saammeko toteutettua kun syksy tästä pimenee.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Éclairit ja religieuset ovat parhaita sunnuntaiherkkuja. :) Ihan päivittäin en uskalla niitä pistellä, muuten alan itsekin muistuttaa muodoiltani tuota nunnaa. ;)

      Jäänpä jännityksellä odottamaan, josko näitä leipaiset. Mietinkin, että sinä jos joku saattaisit siihen puhaan innostua. :)

      Poista
    2. Joo, kerran viikossa riittää.
      Pientä leivontayllytyksen makua ilmassa...

      Poista
  4. Hei, nunnia!! Mä en seuraa kauheasti mitään eksoottisia leivontablogeja, mutta kun näin tämän otsikon, niin muistin heti: meillä kotona on joku iankaikkisen vanha leivontavihko tyyliin "Anni-Helena leipoo" tms. Ja se oli mun lempparikirjoja pikkutyttönä; sitä selailin aina hullunkiilto silmissä, kun haaveilin, mitä kaikkia ihania herkkuja voisin leipoa. Ja kuviahan tuon ajan reseptikirjoissa oli harvakseltaan, ehkä joka kahdeksannesta tai kuudennesta reseptistä. Mutta siellä oli NUNNAT! Muistan sen kuvan elävästi, se on kellertävällä taustalla ja ne nunnat olivat muffinssivuoissa sellaisella ihanan tasaisella mokkakuorrutuksella päällystettyjä, huippuna vielä ehkä joku pähkinä tai muu koriste siinä päällä. Voih, nunnat. Ikinä en ole sen jälkeen kuullut puhuttavankaan ko. leivoksista, ennen kuin nyt. Voi tätä nostalgiaa! Pitääkin kysyä äidiltä, josko sen reseptin sieltä saisi. Se taitaa olla joku suomalaisversio, tosin...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hah, hauska muisto! :) Googlailin vähän tuon reseptiä suomenkielisenä, mutten onnistunut löytämään kuin sellaisen, jossa on rahkatäyte. o_O Mutta kysy ihmeessä äiteeltäsi reseptiä, olisi mielenkiintoista kuulla millainen se oli. :)

      Poista
    2. Tässähän tämä:

      Nunnat
      150 gr voita
      11/2 dl sokeria
      3 keltuaista
      100 gr hasselpähkinöitä
      1tl vaniliinisokeria
      1tl leivinjauhetta
      11/2 dl vehnäjauhoja
      3 valkuaista

      kuorrutus:
      11/2 rkl vettä, 1rkl pikakahvijauhetta, 2 dl tomusokeria.

      1. Kiehauta voita ja sokeria muutama minuutti kattilassa koko ajan sekoittaen ja anna jäähtyä.
      2. Lisää joukkoon keltuaiset, jauhetut pähkinät, vaniliinisokeri ja leivinjauhe- vehnäjauhoseos.
      3. lisää viimeksi kovaksi vaahdoksi vatkatut valkuaiset
      4. Jaa taikina pieniin paperisiin leivosvuokiin ja paista ne 175C lämmössä 15-20 minuuttia
      5. Liuota kuorrutusta varten pikakahvijauhe veteen. Sekoita se tomusokerin kanssa tasaiseksi seokseksi ja levitä jäähtyneiden leivosten pinnalle.
      6. Pane jokaisen leivoksen keskelle pähkinän puolikas.

      Eli on tosiaan aika erityyppinen tämä suomalaisversio. Ja tässä ei siis taida olla täytettä laisinkaan, joten nää on kyllä jotain feikkinunnia :D Mutta toisaalta, tää on sellainen resepti, jota voisi jopa kuvitella kokeilevansa!

      Poista
    3. Oi, kiitos reseptistä! :) Ei tuo tosiaan ilman täytteitä ihan sama ole, mutta sellainen pehmeä lasku näihin nunniin ehkä? ;) Tuota voisin jopa kuvitella kokeilevani.

      Poista
  5. voi nam ja nunnia! aivan mahdottoman herkullisen naköisia, naita on saatava mutta leipomaan en kylla ala...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hmm, ehkä sieltä teiltä päin löytyisi joku ranskalaishenkinen leipomo, josta näitä voisi löytyä? Ei kai näiden leipominenkaan mitään ylivoimaista periaatteessa olisi, vähän turhan monivaiheista vaan meikäläisen makuun. ;)

      Poista
  6. Mmmm,onpa herkullisen näköiset nunnat;D Eivät lainkaan vaatimattomia kuten nimensä,hih.
    En kauheasti välitä tuulihatuista mutta nuo kuorrutukset,très délicieux :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nuo täytteet ja kuorrutukset ovat kyllä suussasulavia. Plus että minusta tuo tuulihattutaikina tuo siihen keveyttä (tai keveyden harhaa...), minkä vuoksi tykkään näistä enemmän kuin vaikka rosinamunkeista.

      Poista
    2. Michalak muuten on tulossa tänne taas pitämään oppitunteja.Tosin vain ammattilaisille,nyyh,Olisi niin kiva päästä tuollaisen mestarin tunneille.

      Poista
    3. Oi, olisipa tosiaan mielenkiintoista! Täällä Michalak pyörähti just hiljattain telkkarissa täkäläisessä tosi-tv-ohjelmassa, jossa leivottiin (ehe ehe) parasta sokerileipuria! :)

      Poista
  7. Oi jestas Riina, näitä voisi varmaan syödä monta kerralla, varsinkin kun on ne mukavat "naisten päivät", you know what I mean!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Haha, Sofia, I know exactly what you mean...! ;D

      Poista
  8. Haluan heti tällaisen leivonnaisen. Heti!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voisin lähettää postitse, paitsi ettei se olisi siellä heti. :( Eikä varmaan olisi ihan samannäköinen tai -makuinen perille saapuessaan? ;)

      Poista
  9. No nammms miten herkullisen näköinen leivos!! :)

    VastaaPoista
  10. Minun piti kommentoida tätä jo aikaisemmin että IHANAN näköisiä! Miksi suomessa ei ole tuollaisia leivonnaisia? :O Lääh!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hih, ehkä sun pitää siis ruveta paakaripuuhiin. Sitten olis Suomessakin. ;)

      Poista
  11. Minä tein näitä pari vuotta sitten suomalaisittain mustikkaversiona: http://www.flickr.com/photos/muora/4903388339

    Olivat hyviä ja eivät oikeasti olleet vaikeita tehdä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi, komioita! Mustikka on varmaa raikas täyte. Ainakin terveellisempi kuin kaikenmaailman suklaakreemit? ;)

      Poista

Kiitos kommentistasi. Kommentit ovat tämän blogin suola. Ja pippuri. Ja sokeri.