maanantai 3. joulukuuta 2012

Joulutunnelmaa Pariisissa

Joulurauha on Pariisista kaukana, mutta jonkinlaista joulutunnelmaa täällä on viritelty jo hyvän aikaa. Koskapa aika moni suuntaa matkansa Pariisiin joulun tienoilla, päätin kerätä pienen kokoelman kaikesta siitä, mitä juuri joulun seutuvilla voi tässä kaupungissa puuhailla. Lista ei ole missään nimessä kaikenkattava tai täydellinen, esimerkiksi joulumarkkinoita järjestetään muuallakin kuin tähän listaamissani paikoissa.


Gare de l'Estin elsassilaisella joulutorilla.Piparkakut kuuluvat myös elsassilaiseen jouluperinteeseen.


Joulumarkkinoita:


Trocadéron joulukylä (16. kaupunginosa)
Eiffelin tuntumassa sijaitsevien joulumarkkinoiden teemana on tänä vuonna eurooppalainen joulu. Trocadéron luistinradalle pääsee luistelemaan 5 euron maksua vastaan.
klo 11 - 20
13.12.2012. - 6.1.2013
Metro: Trocadéro

Champs Élysees'n joulumarkkinat (8. kaupunginosa)
Pariisin suurin ja tunnetuin joulutori ulottuu Concordelta Champs Élysees'n liikenneympyrälle.Tungosta piisaa, paitsi ehkä arkena päiväsaikaan? Taival kannattaa aloittaa Concordelta, näin joulutorin jälkeen voi ihastella Champs Élysees'n jouluvaloja
klo 10 - 23 (perjantaina ja lauantaina puoleen yöhön asti)
16.11.2011 - 6.1.2013
Metro: Concorde/Champs-Élysées - Clemenceau

Montparnassen joulutori (15. kaupunginosa)
"Sen toisen korkean tornin" juurella on Montparnassen ostoskeskus, jonka edustalla järjestetään joulutori. Luvassa on nelisenkymmentä pientä kojua, joissa myydään käsityötuotteita ja erilaisia herkkuja.
5. - 30.12.2012
Metro: Montparnasse-Bienvenüe


Joulupukin kylä Saint-Germain-des-Prés'llä (6. kaupunginosa)
Saint Germain des Prés'n kirkon ympärille on tulossa kolmisenkymmentä jouluista kojua, joissa lupauksen mukaan kaupataan perinteisiä tuotteita.
6.12.2012 - 2.1.2013 
Metro: Saint Germain des Prés

Gare de l'Estin elsassilainen joulutori (10. kaupunginosa)
Gare de l'Estin ("idän asema") rautatieaseman tuntumassa on tarjolla Elsassin (eli Alsacen) aarteita, maistiaisia, kuusia ja ohjelmaa myös lapsille.
30.11. - 15.12.2012
Metro: Gare de l'Est

Les Féeries d'Auteuil (16. kaupunginosa)
Katolilaisen Fondation d'Auteuil -lastensäätiön järjestämän joulutorin yhteydessä on tarjolla mm. jouluisia kuorolauluesityksiä ja monenlaista puuhaa lapsille.
klo 11 - 19
8. - 16.12.2012
40, rue Jean de la Fontaine
Metro: Jasmin

La Défensen joulukylä 
Défensen modernin liikealueen keskelle pystytettävä 300 myyntikojun suuruinen joulukylä kattaa 10 000 m², mikä tekee siitä kuulemma Pariisin suurimman joulutorin tänä jouluna.
21.11. - 29.12.2012
Metro: La Défense

Pienempiä joulumarkkinoita järjestetään eri puolilla Pariisia, lisätietoja täältä.


Joulutunnelmaa rue de la Paix'lla.

Place Vendômen jouluvalaistusta

Place Vendôme

Champs Élysées'n joulutoritunnelmaa

Jouluvaloja

Kuvissa vilahtelevien Champs Élysées'n ja place Vendômen lisäksi jouluvaloja voi ihastella vaikkapa Bercy Villagessa, avenue Montaignella, Forum des Hallesilla, Viaduct des Artsilla ja rue Saint Honorélla.
Luistinradat


Jos et allekirjoittaneen tavoin ole saanut luistelutraumoja ala-asteen liikuntatunneilta (kello kahdeksan värjöttelemässä pimeällä ulkojäällä, tuulee. Pakkasta on astetta vaille pakkasrajan), voi suunnata jollekin luistinradoista, joita Pariisiin joulusesongiksi järjestetään. 

Grand Palais'n luistinrata (8. kaupunginosa)
Grand Palais'n upean lasikaton alle avataan Pariisin suurin luistinrata, joka kattaa 1800 m². Lisätunnelmaa tuovat valoshow't ja dj. Tarjolla myös pikkupurtavaa, kuumaa kaakaota ja hehkuviiniä.
13.12.2012 - 6.1.2013
klo 10 - 21 (to-la klo 02 asti)
Metro: Champs-Élysées - Clemenceau
Aikuiset 12 euroa, lapset 6 euroa (sis. luistinvuokran)

Champs-Elysées'n luistinrata (8. kaupunginosa)
Tarjolla mm. luistelupolku, erityinen rata nopeusluisteluun ja pikkulapsille tarkoitettu rata.
16.11.2012 - 6.1.2013
Metro: Champs-Elysées Clemenceau
Aikuiset 7 euroa, lapset alle 5 v. ilmaiseksi. Mahdollisuus vuokrata luistimia.

Hôtel de Villen luistinrata (4. kaupunginosa)
Hôtel de Villen edustalle avataan avotaivaan alle perinteinen luistinrata, jonka pinta-ala on 1635 m². Tarjolla myös erillinen, pienempi luistinrata lapsille ja aloitteleville luistelijoille.
21.12.2012 - 17.3.2013
Metro: Hôtel de Ville
Maksuton

Eiffelin luistinrata
Eiffelin ensimmäisen tasanteen 200 m²:n luistinrata avataan ilmeisesti tänäkin vuonna, vaikken vielä löytänyt tiedotetta Eiffelin sivuilta. Rata on tornissa vieraileville maksuton. Tarjolla on luistimia lainattavaksi, sillä omia luistimia ei torniin saa viedä.
15.12.2012 - 31.3.2013
Metro: Bir HakeimJoulutorimutusteltavaa Champs-Élysées'llä: vohveleita, kreppejä, hehkuviiniä...

...ja paahdettuja kastanjoita.

...ja kalaa ja lisää hehkuviiniä.

Jouluseimiä


Jouluseimiasetelmia pystytetään perinteisesti Ranskassa lähes kaikkiin katolilaisiin kirkkoihin. Tässä muutama esimerkki:

Cathédrale de la Notre Dame de Paris (4. kaupunginosa)
Pariisin tunnetuin seimiasetelma pystytetään jälleen Notre Damen katedraaliin.
2.12.2012 - 2.2.2013
Metro: Cité/Saint-Michel

Eglise de la Madeleine (8.kaupunginosa)
Nuoren taiteiljan Gaëtan Duthun toteuttaman modernin teoksen aiheena on "Taivaallinen sotajoukko".
6.12.2012 - 25.1.2013
Metro: Madeleine

Eglise Saint François Xavier (7. kaupunginosa)
Eglise Saint François Xavier -kirkossa on näytteillä provencelaishenkinen seimi, joka perustuu Yvan Audouardin Pastorale des Santos de Provence -joulutarinaan.
2.12.2012 - 31.1.2013.
Metro: Saint François Xavier
 
Lisäksi vielä joulunäyteikkunoita kannattaa tietysti kurkistella aina kun sellaisia kohdalle osuu. Tässä blogissa ehdimmekin jo vierailla oikean rannan suurten tavaratalojen jouluikkunoilla marraskuun puolella.

Lisävinkkejä ja huomioita otetaan (joulu)riemuiten vastaan!

14 kommenttia:

 1. Nyt on pakko sanoa, että vau. Onpa siellä hienon näköistä! Itse rakastan jouluvaloja, joten tämä oli melkoista silmäiloa. Mutta nuo katukuvat, oletko ottanut ne keskellä tietä...? Pelottavaa. :-)

  Luistelemaan ei minuakaan saisi; olen joskus aikuisiällä yrittänyt, ja sain varttitunnissa nilkkani aivan kamalan kipeiksi! Miten sitä on lapsena pystynytkin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, en itse asiassa ollut liikenteen joukossa, vaan kiipeilin niillä suojatien keskellä olevilla betoniporsasjutuilla. En ollut ainoa, joka sai sen idean, joten taistelu kuvakulmista oli kiivasta. :D Kyynärpäät vaan viuhuivat. ;) Mulla ei esimerkiksi olekaan yhtään kuvaa toiseen suuntaan (kohti Concordea), kun siihen ainoaan muuten melko onnistuneeseen tupsahti jostain harmaahapsinen pariskunta suutelemaan intohimoisesti. :D Se oli toisaalta herttainen kuva, mutten viitsi julkaista sentään, jos vaikka sattuvat olemaan suomalainen pari, eivätkä halua suutelukuvaansa julkiseksi. ;)

   Poista
 2. Tulipas kiva joulufiilis valoineen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vain lumi puuttuu! ;) Ei vaan, toivottavasti ei sadakaan lunta, kun se näyttää aiheuttavan aina pientä (tai vähän suurempaa) kaaosta. :P

   Poista
 3. Paljon kauniita jouluvaloja; varsinkin nuo erikokoiset valaistut metallipallot suihkulähteen (?) päällä. Myös valo(joulu)pallot ovat hienon näköiset, samoja suomessa myy Stockmann?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suihkulähde joo. Olivat siinä Champs Élysées'n liikenneympyrän paikkeilla.

   Aika hauska, että samoja (tai ainakin samanlaisia) on Stockallakin. :) Tuolla Champs-Élysées'n joulutorilla oli aika paljon yleismarkkinakrääsää kaupan. En silti jaksanut raivata tietäni väkijoukossa ihan koko matkaa kojujen editse, joten jotain jäi varmaan huomaamattakin. ;)

   Poista
 4. Ihanat joulutunnelmat! Täällä alkoi nyt kuumeinen Pariisin matkan suunnittelu. Yllätyin täysin, että osa joulumarkkinoista kestää ihan tammikuulle asti (täällä Sveitsissä ne kestää juuri ja juuri jouluun asti). Tykkään niin kovasti joulutunnelmasta ja olisikin tosi kiva käväistä joulumarkkinoilla joulun ja uuden vuoden välissäkin....

  Koska siellä muuten alkaa vaatekaupoissa alennusmyynnit?

  Kun yritän suurentaa noita sun kuvia, saan aina ilmoituksen 'This photo is private.', enkä siis pysty katsomaan kuvaa suurena. Onko tämä tarkoituksella?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi olla, että pidennetty myyntiaika on turistejakin varten. Joulunpyhät ovat aika tärkeää sesonkiaikaa, ja venäläisilläkin on joulu vasta uudenvuoden tietämissä.

   Alennusmyynnit alkavat Pariisissa tammikuussa 2013 keskiviikkona 9.1. ja kestävät 5 vkoa (eli 12.2.2013 asti).

   Kun Bloggerin kuvakiintiöni hiljattain täyttyi, siirryin lataamaan kuvia Flickrin kautta. Tykkään Flickristä muuten, mutta tuo, ettei kuvia pääse klikkaamaan suuremmaksi, on kyllä pieni miinus. En nimittäin halunnut julkista kuva-albumia. En halunnut, että kuvat elävät jossain elämäänsä, siis tämän blogin ulkopuolella. ;D Siis minua ei haittaisi, jos albumiin pääsisi ainoastaan tämän blogin kautta, mutta sellaista vaihtoehtoa ei taida olla.

   Jos joku nyt keksii jonkun teknisen vaihtoehdon tai Flickriä toimivamman kuvasäilytyspaikan, niin saa kertoa! :)

   Poista
 5. Voi kuinka ihanan näköistä! Haluan sinne!
  Terv, lämpömittarissa eilen 43...

  VastaaPoista
 6. Huh, no ei kyllä käy kateeksi sekään lämpötila. D: Ei ihmekään, että olet innostunut jääteestä viime päivinä. :) Pitääkin kokeilla jääteetä ensi kesän helteillä.

  (Kyllä, puhun ensi kesästä jo ennen kuin joulunpyhiä on ehditty viettää...)

  VastaaPoista
 7. Ihanaa valosaastetta! Katsoo heti lentoja; yksi viikonloppu ennen joulua olisi vielä täyttämättä menoilla. ;) (Vaikka silloin pitäisi kai ehtiä ne lahjaostokset, mutta miksei sitten Pariisissa...) Stockalla taitaa olla myynnissä La case de cousin Paulin valopalloja pakkauksissa, mutta saattaahan siellä olla joitain muitakin. Olin aikeissa ostaa noita Paulin palloja, mutta ne ovat kokonaisia palloja, ja niihin kai pitää tehdä reikä, jotta saa lampun sisälle - vaikuttaa vaivalloiselta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noi on tosiaan varmaan jotain halpoja kopioita sitten? Vaikka noihin ei kyllä tarvinnut tehdä reikää, vaan laittaa pari puolikasta yhteen, tai jotain. Nuorehko mieshenkilö siinä kuvassa asiaa selvittää kädet viuhuen, mutta ehämmää kuunnellut sen selityksiä. ;)

   Pääsitkö muuten Firefoxilla kommentoimaan tällä kertaa?

   Poista
 8. Kiitos ihanista kuvista ja hyvistä vinkeistä. Olemme menossa Pariisiin jouluksi koko perhe. Mietityttää vain kulkeminen eri paikkojen välillä. Monessa paikassa olisi ihana käydä mutta täytyy tehdä valintoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan totta, että vähän kannattaa etukäteen suunnitella, eikä ainakaan ahtaa liikaa ohjelmaa päiville. :) Metrolla pääsee nopeimmin, mutta busseilla liikkuessa näkee samalla myös maisemia. Ja kävellä kannattaa tietysti niin paljon kuin jalat vain kantavat. :)

   Poista

Kiitos kommentistasi. Kommentit ovat tämän blogin suola. Ja pippuri. Ja sokeri.