torstai 6. joulukuuta 2012

Itsenäisyyspäivitystä

Olen viimeksi viettänyt itsenäisyyspäivää Suomessa vuonna 2008. Olimme viikonloppumatkalla Tampereella, jossa Keskustorilla juhlistettiin itsenäisyyspäivää ilotulituksella ja pienellä puheella. Taidettiinpa siellä lurauttaa Maamme-laulukin. Esityksen päätteeksi yleisö taputti. Miekkosen mielestä lapasilla peitettyjen aplodien vaimea tumina oli äärettömän huvittava. Hän ei ollut ennen kuullut miltä kuulostaa, kun sadat käsineillä peitetyt kädet taputtavat.

Seuraava kulttuurishokki miekkoselle iski, kun hieman myöhemmin linnoittauduin hotellihuoneen television eteen. 

"Siis näyttävätkö ne tätä kättelyä koko illan?"

"Joo-o. Hyst nyt..."

"Ja siis ihmiset katsovat tätä kodeissaan?"

"Tämä on kuule koko vuoden katsotuimpia ohjelmia..."

"Miksi ihmeessä ihmiset haluavat katsoa kättelyä?"

"Se on sellainen Suomi-juttu, et sä voi ymmärtää..."

Nyttemmin katson itsenäisyyspäivän vastaanottoa netistä, jos suinkin ehdin ja kykenen. Saatan kuunnella Finlandiankin, jos joku jonkun mukavan version Facebookiin postittaa. 

Jonain vuonna voisi järjestää ihan oikeat itsenäisyyspäiväjuhlat. Ehkä jo ensi vuonna, eikös 6.12. osu silloin perjantaille?

Juhlan kunniaksi ajattelin etsiä kotoa suomalaisia tuotteita. Tällainen haastehan kiersi taannoin ulkosuomalaisblogeissa.
itsena01
Iittalaa, Kartiota eri väreissä ja Kivi-tuikkukippoja myös. Meillä itse asiassa erityisesti talouden ranskalaisvahvistus on ihastunut Iittalaan.

itsena

itsena03
Sukutaulusta paljastui, että paljasjalkaisilla pariisilaiskateillamme on suomalaisia esivanhempia. 

itsena02
Muumitalon pohjapiirros hiirimatossa.

itsena04
Luolamaalaushenkisiä lasinalusia, joiden tähän asti kuvittelin olevan suomalaisia, onhan ne ostettu suomalaisesta turistirihkamakaupasta. No eivät ole, vaan ne ovat ruotsalaisen taiteilija Heidi Langen käsialaa. Nomuthei, ilmansuunta oli oikea...

itsena05
Marimekon uskollinen meikkipussukka ja Erisanin puhdistusgeeli, jonka voittanutta kasvonpuhdistusainetta ei ole.

itsena06
Avaimenperänä rihkamakaupasta löydetty poronsarvesta (tai vastaavasta) kaiverrettu sydän, jossas lukee Finland.

itsena08
Marimekon pannulappuja ja Hackmanin veitsiä. Lahjoja perheeltä.

itsena09
Kaasuhellan sytyttämiseen tarkoitetut tulitikut majailevat Mariskoolissa.

itsena10
Muumi-mukejahan ei ole koskaan liikaa.

itsena11
Joukossa myös Herra Hakkarainen.

itsena12

itsena13
Saippua on ranskalainen oliivisaippua, mutta alunen on suomalaista käsityötä.
itsena14
Peräisin kai Lahden suunnalta...?
Itsenäisyyspäivän kunniaksi menin viimein ostamaan lentoliput. Parin viikon päästä lähes pariksi viikoksi Suomeen. 

26 kommenttia:

 1. Voi, tuletko Helsingin kautta? Ehdittäiskö nähdä? Kuunteles muuten Sibeliuksen viulukonsertto; vaihtelua Finlandiaan. Mun kitaristinaapurikin hiljeni, kun pistin levyn soimaan. :D Vuoden 2008 itsenäisyyspäivänä asuin vielä Tampereella. Niin se aika kuluu, niisk. Vois kyllä ensi vuonna pitää itsenäisyyskekkerit vanhaan malliin Tampereella, jos siellä vielä joku pitää residenssiä silloin. (Juu, en edes yritä kommentoida firefoxilla, kai se on no script, joka estää kommentoinnin.)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ainakin Hki-Vantaan kautta! ;) En tiedä mihin ja milloin ja miten jatkan, luultavasti Lahteen. Olis kyllä kiva nähdä. Loppukuusta taidat itse olla Pohjoisissa? Laitan viestiä FB:n kautta, kunhan saan jotain selvyyttä liikkeisiini. ;)

   Poista
 2. "Joo-o. Hyst nyt..." :D

  Ulkomaalaisten reaktiot linnanjuhlien seurantaan ovat kyllä aika huvittavia. Pidettiin pari vuotta sitten Suomessa linnan juhlien katsomo kahden ulkomaalaisen kaverin kanssa, jotka olivat kumpikin olleet maassa alle vuoden, ja eivät olleet tainneet ihan tajuta, mihin olivat lupautuneet... "And there goes the headmaster of some university from Northern part of Finland... oh and that's I think some longjumper. Nice dress!" --- hetken kuluttua kaverini keskittyivät syömään ja juttelemaan toisilleen ja välillä hymähtämään kommentoinnilleni.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, suomalaiskansallisen tason julkimoiden monituntinen kättelysessio ei taida olla mitenkään järisyttävää katsottavaa ulkopuolisille. :D Varsinkaan, kun ne puvut eivät kv-tasolla mitattuna ole kovin poikkeuksellisia.

   Mutta hyvä sitä on silti näin suomalaisena seurata, pysyypä suomalainen julkkiskaarti vähän mielessä. Tänä vuonna selostajatkin olivat hieman ajantasalla, toisin kuin viime vuonna. :D

   Poista
 3. Finlandiasta on oikein komea ja katsottava versio Youtubessa! Muistelen, että hakusanoja flashmob, helsingin rautatieasema ja pekka haavisto käyttämällä löytyy. Tempaus on siis tehty Haavistoa ajatellen, mutta häiritsi se tai ei, esitys on todella hieno. En ole mikään koti, uskonto ja isänmaa -tyyppi, mutta tämä video sai kyllä pyyhkäisemään silmäkulmaa. :)

  Hyvää itsenäisyyspäivän ripettä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tiedän tuon mainitsemasi pätkän, näin sen silloin vaalien tuoksinassa. Aivan mahtava esitys, aiheutti kylmiä väreitä ja nostatti niskavilloja. En tiennytkään, että Hgin rautatieasemalla on noin mahtava akustiikka. Kiitos muistutuksesta, kävin sitä uudelleen katsomassa! :)

   Poista
 4. Minä en katso linnanjuhlia, olen siis siinä mielessä aika epäsuomalainen. Iltapäivälehdestä sen sijaan luen kohta, että kuka paljasteli, kuka oli törppö ja mitä jatkoilla tapahtui:).

  Kivoja asioita sinulla Suomesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No sentään tarkistat asiat jälkikäteen lehdistöltä. ;) Tuossa linnan juhlien katsomisessa saattaa olla vähän järjesteltävää, kun 6.12. ei muualla maailmassa ole arkipyhä, ja aikaerokin saattaa painaa päälle.

   Poista
  2. Sen takia se pitääkin katsoa Areenasta jälkikäteen nauhoituksena! Itse katsoin ekan osion eli julkkikset ja rahvaan eilenillalla, seuraavan (eli diplomaatit ja Tärkeät Ihmiset) varmaan katselen tässä tänään päivällä.

   Linnan juhlien katsominen jälkikäteen nauhalta on varmaan vielä säälittävämpää kuin liveseuraaminen.

   Poista
  3. Haha, kieltämättä kättelyn katsominen tuntitolkulla nauhalta ON jo aika paha... ;)

   Poista
 5. :-D Kylläpä nauratti miekkosesi kommentti linnan juhlista. Minun ukkoni jaksoi eilen kunnioitettavat viisi minuuttia ja lähti sitten nukkumaan. En kyllä itsekään jaksanut edes sen ensimmäisen osuuden loppuun, kun alkoi nukuttaa niin vietävästi. Yritin katsoa juhlia ulkomaalaisen silmin, ja totesin, että kättely vaikuttaa ulkomaalaisesta varmaan ihan päättömältä toiminnalta, ja sitähän se vähän onkin. :-) Sitäkin ajattelin, että on varmaan Jennillä ja Salella kivaa, kun monella on siinä odotellessa vähän kädet hikoilleet jännityksestä... Yök. Ja kun ei se ole vain yksi tai kaksi hikistä kättä. :-D

  Kivoja Suomi-juttuja! Suomalaiset veitset ja sakset ovat parhaita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, toi kättelymaratooni on kyllä huisi pöpöjenlevitystuokio. pjuuks. :D Toivottavasti pesevät kädet ennen ruokailua.

   Suomalaiset veitset ja sakset OVAT parhaita. Meillä on myös Hackmanin perinteiset oranssit sakset. Veitset lähetti isä, kun totesi meillä vierailulla, ettei meillä ole kunnon (suomalaisia) leikkuuveitsiä. Miekkonen oli vähän hämmentynyt, kun appikokelas lähettelee ison paketillisen veitsiä, varsinkin, kun hän oli Ruotsissa asuessaan oppinut kuulemaan vitsejä puukottelevista suomalaisista. (Esim. Miten suomalainen pelaa pekkaa? Mennään pimeään saunaan ja heitetään veitsiä ilmaan. Se joka saa eniten puukkoja nahkaansa on voittaja - siis "pekka".)

   Poista
 6. Olipa tuttuja nuo Suomi-jutut! Samanlaisia löytyy myös täältä :) Meidän itsenäisyyspäivän vietto oli hieman vaatimatonta, ei edes kuohuvaa aukaistu :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meilläkin jäi kuohuvat vallan korkattua. Mutta ehkä sitten ensi vuonna, jos sitä tosiaan oikeasti juhlistaisi itsenäisyyspäivää, kun se kerrankin osuu perjantaillekin. ;)

   Poista
 7. Itse olen huomannut itsestäni hauskan piirteen ulkomailla asuessani, että isänmaalisuuteni jotenkin puhkeaa kukkaan aina näin itsenäisyyspäivänä. Katson linnanjuhlat mikäli mahdollista, sytytän kynttilät ikkunalle klo.18 Suomen aikaan, kunntelen Finlandiaa ja marsseja :) Eilen katsoin jopa Tuntemattoman sotilaan. Ja olen tavastani jotenkin ylpeä.

  Kiitos kirjoituksistasi. Säännöllisesti tulen aina lukemaan, vaikka en aikaisemmin ole mitään kommentoinutkaan.

  J

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä olen huomannut ihan saman! Ei sitä suomalaisuuttaan arkena mitenkään erityisesti pohdiskele, mutta näin itsenäisyyspäivänä on usein jotenkin herkistynyt olo.

   Tosin olen itse alkanut ulkosuomalaistumisen myötä kuuntelemaan mm. suomalaista tangoa ja joskus jopa iskelmää. Sellaista kliseistä suomalaismusiikkia, jota yököttelin Suomessa asuessani. ;) Sen sijaan suomalaisesta uudesta popista en oikein välitä, vaikka sitäkin yritän aina silloin tällöin kuunnella, etten ihan kärryiltä tipahtaisi. Kaikki chisut ja jiput ja annapuut ja muut kuulostavat jotenkin kaikki samalta. :D

   Tosi, tosi mukavaa kun kommentoit, kiitos! Parasta tässä blogissa on, kun pääsee vaihtamaan mielipiteitä lukijoiden kanssa. :)

   Poista
 8. "Lapasilla peitettyjen aplodien vaimea tumina oli äärettömän huvittava". Hih, sitä se varmasti on ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se ON oikeasti tosi metka ääni, en ollut koskaan aikaisemmin tullut miettineeksi asiaa. :)

   Poista
 9. Niin hyvä idea! Ensvuonna voisikin pitää itse itsenäisyyspäivän pirskeet. Voisi pukeutuakin viimeisen päälle, kerrankin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aivan, jos ei linnan juhliin tule (ehkä) kutsua, niin pitää sitten pistää pystyyn vastaavat pippalot itse. ;)

   Poista
 10. Pitääkin googlata tuo Finlandia-versio ja kättelykin vielä katsomatta... Nauratti kyllä tuo lapasilla taputtaminen :-)
  Minäkin olen sortunut ostamaan jotain musiikkia, jota en takuulla Suomessa kuuntelisi, mutta nyt tuntuu niin kivalta ihan sen vuoksi kun on suomen kielellä. Siskoni aina kauhistelee mun nykyistä 'musamakua'...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tässä tuo virallinen flashmob-Finlandia-video: http://www.youtube.com/watch?v=wO63xt2jWtc

   Mä olen oikeasti miettinyt, että onko tää kamalaksi muuttunut musiikkimaku ikäkysymys vai ihan pelkkä ulkosuomalaistumisen oire. Toisen polven ruotsinsuomalaisillakin on kuulemma tapana kuunnella vanhaa suomalaisiskelmää, kun tuntevat itsensä oikein suomalaisiksi, ei mitään uutta suomalaispoppia.

   Hmm, seuraavaksi alan Suomi-reissulla rutista, kun Suomi ei olekaan mustavalkoinen, eikä suomalaisten vapaa-aika kulukaan heinäladoissa piehtaroidessa.

   Mutta hyvää kättelysessiota sinne! ;)

   Poista
 11. Minäkin katsoin vielä Suomessa asuessani niitä linnan juhlia, mutta ulkomaille muuttaminen sai siihen täyden katkon, koska ei silloin ollut mahdollisuutta katsoa mitään, kun ei ollut nettiäkään... Ja kun sattumalta parisen vuotta sitten katsoin pätkän niistä linnan juhlista, se innostus loppuikin sitten heti. En nimittäin tuntenut ihmisistä juuri ketään! Olen siis ollut jo liian kauan poissa Suomesta, enkä ole seurannut suomalaisia uutisiakaan, vaikka se olisinkin nykyisin mahdollista tv-kaistan ja netinkin avulla. Sama koskee aikakauslehtiä, sielläkin pitkälti on juttua ihmisistä, joista en ole koskaan kuullutkaan. Meidän lapsetkin ovat jääneet paitsi kaikista tälläisistä Suomi-jutuista...

  Mutta noita Suomi tavaroita kyllä löytyy meiltäkin, mm. muumimukit ilahduttavat meidänkin jokaista arkipäivää. Jaksan vieläkin ihailla jokaikistä kuppia, kun niistä juon, ne on niin suloisia :-)

  Terveiset lumisateen keskeltä Sveitsistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos terveisistä, täällä tuli pari räntähiutaletta eilisaamuna, mutta luojan kiitos ei mitään pysyvämpää!

   Kyllä ulkosuomalaisuus on varmasti muuttunut netin myötä, nykyään on niin paljon helpompaa roikkua mukana suomalaisissa ilmiöissä netin kautta, jos vaan kiinnostusta on. Ja esimerkiksi Tukholmassa sitä asui kuitenkin niin lähellä Suomea, telkkarista näkyi TV Finland ja kaupasta sai Fazerin suklaata. Tunnelbanassa piti varoa sanojaan, kun niin moni ympärillä ymmärsi suomea.

   Varmaan tuntuu hassulta, että lapset ovat kasvaneet erilaisiin perinteisiin kuin itse. Vaikka toisaalta, kyllähän ne tavat ja perinteet kai muuttuvat aina sukupolvelta toiselle hiukan muutenkin.

   Poista
 12. Heh, me tutustuimme ensimmäistä kertaa mieskuorolaulantaan oikein kunnolla ulkomailla asuessamme, kun Ylioppilaskunnan laulajat virittivät Finlandia-hymniä. Tuli kyllä tippa linssiin. Sitten takaisinmuuton jälkeen se vähän rapistui se patina, mutta kyllä edelleen Finlandia kohisee komeasti. Mieskuorolla tai ilman :-).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan totta, että ulkosuomalaisena itsenäisyyspäivä jotenkin herkistää ihan eri tavalla, vaikkei sitä isänmaata noin muuten aina arjessa päivittäin ajattelekaan. :) Jotenkin tuntuu aina hassulta, että MUUTKIN ovat isänmaallisia, esim. ranskalaiset. :D Että joskus niilläkin on tippa linssissä marseljeesia laulaessa. Vähän samoin kuin joskus lapsuudessa olin ihan varma, että kaikki puhuvat oikeasti kotonaan suomea, muu on hämäystä. :)

   Poista

Kiitos kommentistasi. Kommentit ovat tämän blogin suola. Ja pippuri. Ja sokeri.