tiistai 25. joulukuuta 2012

Hanget korkeat nietokset

Jouluterveisiä hankien keskeltä. Olen matkaillut ympäri Etelä-Suomea ja nauttinut jouluruokien ohella ihanaisten ihmisten ja ennen kaikkea kahden hurmaavan pikku piiperon seurasta.

Muutama jännittävä pikku huomio, nimimerkillä "Enpä ole pariin vuoteen Suomessa (talvella) poikennutkaan ja johan on kaikki niiin outoa...":

- Suomalaisen tunnistaa kaukaa - ja lentoasemalla Helsinki-lentojen portin tunnistaa yhä suomalaisista. Ja suomalaisryhmässä sulaudun mukavasti joukkoon itsekin.

- Suomessa tosiaan valtaosa ihmisistä kommunikoi suomeksi, eikä se ole niin merkittävä asia, että kannattaisi jokaisen keskustelevan porukan viereen pysähtyä höristelemään: "Hei, nuo puhuvat suomea...!"

- Helsinki-Vantaalla ensi kosketukseni Suomen talveen oli pari astetta pakkasta. Uskoin kuolevani. Parin päivän päästä -16'C ei tuntunut juuri missään. Tosin pilkkihaalarityyppinen vaatetus helpotti kylmänkestävyyttä.

- Kaupungilla yksin liikkuvien alakoululaisten aiheuttama ensireaktio oli: "Täällähän on kymmenittäin heitteillejätettyjä lapsia! Missä on lastenhuolto ja sosiaalitoimi? Häh?"
...Sitten muistin, että parasta alakouluajoissa olivat koulumatkat kavereiden kanssa. Enkä ainakaan tämän enempää traumatisoitunut.

- Täällähän paistaa myös aurinko! Paitsi että se paistaa todella alhaalla! Eksoottista! Keskipäivällä paistaa ikään kuin ilta-aurinko!


kuusipuu
Lahden joulutori ja komea kuusi Kauppatorilla.

enkelit
Tiirismaan lukion oppilaat tarjosivat Lahden Joulukylässä Angel English Poetry Machine -projektin puitteissa kolikolla runoutta englanniksi.

lyhty
Maalaishenkisiä jouluaattotunnelmia

pipari
Pakollinen glögi ja piparkakku ja Fazerin sininen.

torttu
Ja se pakollinen joulutorttu!


neule
Koululaisten väsäämä neulejoulukoriste Lahden Kauppatorin kupeesta.

vipo
Mukana menossa myös pikkuinen Vipotiina.


Tunnelmallista joulun jatkoa!

14 kommenttia:

 1. Onpa tuttuja tunnelmia! Todellakin suomalaiset tunnistaa lentokentällä jo kaukaa ja minä jään myös jään täällä perillä kuuntelemaan suomen puhujia. Suomessa ihmettelemässä ollaan siis mekin, mutta matka on vasta sen verran aluillaan, että kylmään en ole vielä tottunut. Viisi minuuttia jaksoin tänään ulkona ja sitten olikin jo ihan kiva tulla sisälle lämmittelemään. Huominen tavoite on ehkä jo huimat kymmenen minuuttia...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Teillä tietysti on tuo lämpöero vielä suurempi. Mietinkin siinä lentoasua valitessani, että tropiikista Suomen talveen matkaavilla on vielä vaikeampaa. ;) Mutta kummasti se talvisää on tuolla jossain takaraivossa, ellei sitten suorastaan geeneissä. :)

   Poista
 2. Hah hah, myös meidän lapset kävivät jokainen supattamassa korvaani, että "nuo puhuvat suomea" istanbulin kentällä. Yllätys, yllätys, oltiinhan portilla, josta kone lähti Suomeen. Mikä suomalaisesta sitten tekee suomalaisen näköisen? En tiedä, mutta kyllä ne vaan tunnistaa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hihi, kai se suomi pitkästä aikaa hämmentää lasta, kun se pistää omaankin korvaan aina vähän aikaa. :)

   Tuo "suomalainen ulkonäkö" on kyllä jännä juttu. Siihen ei riitä pelkkä vaalea tukkakaan, sillä vaaleita on myös muunnäköisiä, ja sitten taas moni tummatukkakin on ihan selvästi suomalainen. :) Meillä myös miekkonen on harjaantunut suomalaisten bongaaja.

   Poista
 3. Suomalaiset ovat myös eri näköisiä kuin norjalaiset, vaikka ei luulisi kun maantieteellinen etäisyys on pieni. Minä huomaan Gardermoenilla Helsingin koneen lähtöportilla syynääväni ihmiset läpi sillä silmällä, että onko joukossa tuttuja. Siis joku, jonka kanssa pääsee juttelemaan Suomea. Enhän minä nyt vieraille... ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No ei kai sitä vieraille nyt sentään... :D Norjalaiset ovat jotenkin skandinaavisemman näköisiä kyllä, ei niitä tosiaan suomalaisiin sekoita, yksittäistapauksia lukuunottamatta.

   Poista
 4. Oi miten suloisia kuvia, herttaisia! Hyvää joulua sinulle ja nauti!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, olen täällä Suomi-tunnelmoinut oikein olan takaa. :)

   Poista
 5. Tuttuja havaintoja. :-) Minulle tulee aina lämmin läikähdys rintaan, kun näen jossakin suomalaisia. Ja vaikka olisin kuinka pitkään Suomesta poissa, niin kyllä minulla on suomalainen sydän. :-) Kylmyys on kyllä varsin vihattava asia, mutta siihen tosiaan auttaa, jos on riittävästi vaatetta päällä (tämän huomion olen tehnyt ihan vasta viime vuosina. :-D).

  Mukavaa tapaninpäivää ja nautinnollista loman jatkoa!

  P.S. Muista tehdä enkeleitä lumeen. :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suomalaisen muodossa on tosiaan jotain lämmittävän tuttua! :) Mukavaa tapaninpäivää sinullekin. Lumienkelit ovat yhä tekemättä, kun hanki näyttää tällaisen amatöörienkelintekijän silmiin turhan syvältä, mutta onhan tässä onneksi vielä muutama päivä. ;)

   Poista
 6. Ihanaa lomaa ja joulupäiviä!

  Ja tosi hienoja kuvia! Tuo lukiolaisten poetry-projekti näyttää erityisen hienolta.

  En malta odottaa, kun pääsen minäkin bongailemaan suomalaisia lentokentiltä ensi (Suomen) kesänä. Kuluisipa aika nopeaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ja kiitos! :) Lukiolaisenkelit olivat kyllä todella runollisen näköisiä jo ihan ilman lausuntaakin. :)

   Mietin tuolla pyryssä sauvakävellessäni, että ehdottomasti pitää yrittää poiketa ensi kesänäkin Suomessa hämmästelemässä yötöntä yötä. :) Minähän vielä asunkin lopulta todella lähellä, esimerkiksi sinuun verrattuna.

   Poista
 7. Oi miten ihanan tunnelmallista! Ehkä mekin taas ensi jouluna ollaan kotona Suomessa, vaikka täällä oli myös mukavaa ja rauhallinen joulu ei se vaan ole sama asia. Hauskaa uutta vuotta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta puhut: totta kai Ranskassakin voi nauttia tunnelmallisista jouluhetkistä, mutta eihän se ole ihan sama asia kuin suomalainen joulu kuitenkaan. :) Riemukasta uutta vuotta sinullekin. :)

   Poista

Kiitos kommentistasi. Kommentit ovat tämän blogin suola. Ja pippuri. Ja sokeri.