lauantai 22. syyskuuta 2012

Salers Gentiane

Salersissa, Ranskan Keskiylängöllä, voi törmätä Salers-karjan lisäksi törmätä keltaisena kukkiviin katkerokasveihin.


Kaikki näyttää paremmalta seepiansävyisenä? (Tarkennukseksi: kuvassa ei ole katkero eikä nautaeläin, vaan navakan vuorituulen käpristämä bloggaaja).
Paikalliset talonpojat tapasivat uuttaa tämän katkerokasvin juuria valkoviinissä. Tuloksena saatua juomaa arvostettiin makunsa vuoksi, mutta sillä uskottiin myös olevan hyväätekeviä vaikutuksia, joita karun luonnon armoilla kaivattiin.

Alueelle Corrèzesta muuttanut, mutta Elsassissa oppinsa saanut tislaamoyrittäjä Ambroise Labounoux ja hänen poikansa Alfred ihastuivat juomaan 1800-luvun lopulla. Alfred kehitti juoman pohjalta oman aperitiivireseptinsä. Uutta perinnereseptiin nähden oli juoman tislaaminen. Raaka-aineena käytettiin Salersin kylän tuntumassa, Puy Maryn rinteellä kasvavan keltakatkerolajin juuria. Näin syntyi Salers Gentiane -nimellä tunnettu katkerolikööri, jota juodaan yleensä aperitiivina.Salersiin käytetty keltakatkero kasvaa luonnonvaraisena seudun vulkaanisessa maaperässä, jonka kerrotaan antavan kasville uniikkeja ominaisuuksia. Kasvi kasvaa täyteen mittaansa parissa vuosikymmenessä, ja se kukkii vain joka toinen vuosi. Kasvien juuria kerätään kesäisin kesäkuulta syyskuulle. Yhden kasvin juuri painaa kolmesta kuuteen kiloa.

Salers-pullojen korkkien väristä näkee pullojen sisältämän alkoholin määrän. Keltakorkkisessa alkoholivoimakuus on 16 %, punakorkkisessa 20 % ja vihreäkorkkisessa 25 %. Näistä keltakorkkinen on alkuperäinen versio. Nykyisin on saatavilla myös alkoholittomia versioita Salers-katkerosta.

Kirpeän katkera Salers on mielestäni parhaimmillaan jääpalojen kanssa ennen ateriaa, pikkusuolaisten kyytipoikana. Kovin mittavaa lasillista tätä juomaa ei mielellään latki, pari kulausta ennen ateriaa ruokahalua siivittämään riittää mainiosti. 

Tai kuten nyt, alkavaa syysflunssaa vastaan: pikkiriikkinen lasillinen Salersia, täkki ympärille, kissat syliin ja The Walking Dead -sarjan toinen tuotantokausi pyörimään DVD-soittimeen.


Lähde: http://www.gentiane-salers.com/

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi. Kommentit ovat tämän blogin suola. Ja pippuri. Ja sokeri.