Missä on sitten totuus näiden stereotyyppien keskellä? Le Figarossa julkaistiin kuluneella viikolla mielenkiintoinen vertailu ranskalaisen ja yhdysvaltalaisen ruokakulttuurin kesken. Uutisen perustana olleen tutkimuksen oli tehnyt ranskalainen tutkimuslaitos Crédoc.
Tulokset olivat osittain ennakoitavissa, mutta joukossa oli myös muutama yllätys:
- Ranskalaisten aterioissa enemmän vaihtelua.
Ranskalaiset syövät kahdessa vuorokaudessa keskimäärin 16,8 eri ruokatuotetta, yhdysvaltalaiset 13,6. Molemmissa maissa naiset ja vanhat ikäluokat syövät miehiä ja nuoria monipuolisemmin.
Tutkimuksen tekijät epäilivät ranskalaisten monipuolisen ruokailun syyksi monipuolista kulinaarista kulttuuria: Ranskalaiset ovat pienestä pitäen tottuneet erityyppisiin paikallisiin erikoisuuksiin, joihin yhdistetään muualta tuotettuja ruokia.
Ranskalaistutkijoiden selitys vaikuttaa minusta hieman ontuvalta, ikään kuin kansojen sulatusuunina tunnetussa Yhdysvalloissa ei olisi totuttu erityyppisiin ruokakulttuureihin ja ruoka-aineisiin. Itse epäilisin selittäväksi tekijäksi ranskalaisten erilaista suhdetta ruokaan. Määrä ei Ranskassa korvaa laatua ja maut ovat mättöä tärkeämpiä. Ruokailu on pyhä tilanne, ei tankkaustapahtuma.
- Ranskalaiset syövät enemmän.
► 9 kertaa enemmän mausteita, maustekastikkeita ja sisäelimiä
► 6 kertaa enemmän juustoja
► 4 kertaa enemmän leivonnaisia (pullaa ja ns. pullaleipää)
► 3 kertaa enemmän lihaa ja kasviksia
Tutkituista 32 tuotteesta Yhdysvalloissa kulutettiin enemmän ainoastaan suolakeksejä, aamiaismuroja, voileipiä, pähkinöitä, pizzaa ja sokeroituja keksejä.
- Ranskalaiset nauttivat päivittäin isomman kaloriannoksen.
Ranskalaiset syövät päivittäin keskimäärin 2095 kcal, yhdysvaltalaiset 2073 kcal. Yhdysvaltalaiset saavat tästä kalorimäärästä 17 % juomista, ranskalaiset vain 10 %. Ero tulee limonadeista ja muista sokeroiduista juomista, sillä alkoholin kulutus on näissä kahdessa maassa (yllättävää kyllä) suunnilleen samalla tasolla.
Vaikka ranskalaiset syövät kalorimäärältä enemmän, he syövät monipuolisemmin, eivät napostele ja nauttivat paljon vähemmän sokeria kuin yhdysvaltalaiset. Lisäksi yhdysvaltalaiset viettävät päivittäin tunnin ranskalaisia enemmän television ääressä. Le Figaro epäilee näiden tekijöiden selittävän sitä, että yhdysvaltalaisista suurempi osuus (35 %) on ylipainoisia* verrattuna ranskalaisiin (15 %).
- Yhdysvalloissa syödään enemmän sokeria, Ranskassa enemmän kolesterolia ja tyydyttyneitä rasvahappoja.
Ranskalaiset ja yhdysvaltalaiset syövät keskimäärin yhtä rasvaista ruokaa. Sen sijaan Yhdysvalloissa syödään enemmän terveellisiä monityydyttämättömiä rasvahappoja. Ranskalaiset keräävät kolesterolia ja tyydyttyneitä rasvahappoja juustoista, leikkeleistä, leivonnaisista, lihasta ja kananmunasta. Ranskalaiset syövät sen sijaan suhteellisen runsaasti kasviksia, joista tulee ravintoon mukavasti kuituja.
- Ranskassa nuoret aikuiset (21 - 34 -v.) syövät epäterveellisemmin kuin yhdysvaltalaiset ikätoverinsa.
Ongelmana on erityisesti ranskalaisten nuorten aikuisten tapa syödä liikaa nopeasti napattavia täytevoileipiä ja liian vähän kasviksia. Tasapainoinen ruokailu unohtuu arjen kiireen keskellä. Mielenkiintoista kyllä, ranskalaisteinit sen sijaan syövät terveellisemmin kuin yhdysvaltalaiset ikätoverinsa.
Tutkimuksen loppupäätelmänä oli, että tällä hetkellä Yhdysvalloissa ja Ranskassa syödään suunnilleen yhtä terveellisesti, ongelmat sen sijaan ovat eri maissa erilaiset.
Aina silloin tällöin olen täällä haikaillut raejuuston perään. Blondi patonkimaassa -blogin Mademoiselle Fromage sitten vinkkasi, että Danonen raejuustoa löytyy Monoprix'sta. Ja löytyihän sitä! Mies paketin nähdessään totesi: "Ai tuotako sä tarkoitit, no kyllähän noita nyt on. Minäkin jouduin pienenä syömään jatkuvasti..." Sitten hän nappasi toisen purkeista, haarukoi sen suuhunsa siltä istumalta, ja totesi lopuksi: "Jep, yhtä pahaa kuin pienenä...". |
*Tässä ylipainoksi määriteltiin BMI >30.
Aika yllättävää, että ranskalaiset syövät enemmän ja saavat kaloreita enemmän, mutta kyllä he varmasti liikkuvatkin enemmän kuin amerikkalaiset.
VastaaPoistaOlen useampaan kertaan lukenut Ranskattaret eivät liho-kirjaa, jossa painotetaan kohtuullisuutta ja monipuolista ruokavaliota. En tiedä mitä mieltä ranskalaiset ovat ko. kirjasta.
Mä en olekaan tuota lukenut, mutta mielenkiinnosta kaivelin netistä vähän tietoja. :) Aika tutulta vaikuttaa (omiin havaintoihin verrattuna): kaikkea syödään nautiskellen, mutta nimenomaan nautiskellen, ei mättäen.
PoistaTeineillä varmaan vaikuttava tekijä on kouluruokailu. Luin tänään lehdestä aivan karsean artikkelin jenkkikouluruokailusta ja ajattelin kirjoittaa tästä enemmänkin omaan blogiini, mutta yhteenvetona: meidän lähellä olevassa school districtissä jotkut vanhemmat ovat heränneet vaatimaan kaakaon kieltämistä kouluissa ruokajuomana (tai ainakin vähentämään sitä jokapäiväisestä kerran viikkoon), mutta koulut vastustavat, sillä "kyllä kaakaon terveyshyödyt peittovat ylimääräiset kalorit". (??? Siis kyllähän minäkin juon kaakaota tosi paljon, mutta en ole kyllä mistään terveyshyödyistä kuullut...) Samassa jutussa puhuttiin siitä, miten samainen ryhmä yrittää saada vaihdettua kananugetit uppopaistetuista uunitettuun versioon, mutta joku kouluruoasta vastuussa oleva oli vastannut: "Ew, that's just nasty, kids won't like that". Niin ja puolessa kouludistricteistä tietenkin tarjoillaan ruoan kanssa uppopaistettuja perunalastuja eikä niin paljon terveellisempiä ranskalaisia perunoita...
VastaaPoistaAarrghh, mielivalitusaiheeni. Täällä kouluruokailu on amerikkalaistunut ja voin hyvin samaistua tuohon karseuteen. Onneksi voi sentään pakata lapsille omat eväät. Mutta rasittavinta on tuo asenne, että 'mutta lapset eivät tykkää siitä ja tästä', eli useimmin kasviksista, täysjyväleivästä, sokerittomista, rasvattomista ja suolattomista ruoista. Mitä puppua!
PoistaOlet ehkä oikeilla jäljillä tässä, Jenni. Mulla tulee yhdysvaltalaisesta kouluruokailusta aina mieleen se (kongressin?) määritelmä, jonka mukaan pizza on kasvis... :S
PoistaTuosta raejuustosta vielä... Täälläkin on toki saatavilla tuollaista juustoa cottage cheese -nimekkeellä. Minusta rakenne on tosin aika erilainen suomalaiseen 'rakeiseen' raejuustoon verrattuna. Täkäläiset ovat löllömpiä ja 'vetisempiä' eikä makukaan ole samanlainen. Mutta menee paremman puutteessa toki!
VastaaPoistaNo jos nyt tarkkoja ollaan, niin tuohan on juuri sellaista löysempää cottage cheeseä, eikä varsinaista raejuustoa. Mutta mä en ole kohta vuoteen raejuustoa syönyt, joten mulle alkaa mennä ihan täydestä. ;)
Poista