torstai 23. helmikuuta 2012

Pieni kielikurssi à la Youtube

Youtuben kätköistä löytyy innokkaalle ranskanopiskelijalle useitakin vaihtoehtoja, joiden avulla koulia ranskastaan autenttisempaa.


1. Kuinka kuulostaa natiivilta, kun ei vielä oikeastaan edes osaa ranskaa:Oikeinajoitetut tuhahdukset ja pärinät ovat sujuvankuuloisen ranskan perusta. Ei haittaa vaikka sitä puhetta ei alkuun oikein osaisi riittävällä tahdilla tuottaa, kunhan saa ranskalaisen uskomaan, että olet mukana keskustelussa. Seurauksena saattaa tosin löytää itsensä mitä oudoimmista tilanteista, joista on itse tietämättään tullut sopineeksi. Mutta eipä käy elämä ainakaan tylsäksi. Älä missään tapauksessa myönnä, ettet ole enää sitikan kärryillä. Keskity vain viiniin.


2. Kuinka kuulostaa natiivilta, kun osaa jo tuottaa sanoja:
Erilaisten tuhahdusten ja äännähdysten ohella sujuva ranska vaatii vain muutamien muotihokemien oppimista. Ranskan kirjakieli on tietysti asia erikseen, mutta arkipäivän puhekieli hämmentää minua suoranaisella suppeudellaan. Huomaa myös kohdasta yksi tuttujen äännähdysten oikeaoppinen käyttö.


3. Kuinka puhua kuin aito pariisilainen:Ensimmäinen kysymys tietysti kuuluu: miksi ihmeessä joku haluaisi kuulostaa pariisilaiselta? Hyvä kysymys. Videon vinkkejä onkin syytä käyttää säästeliäästi, ainoastaan Pariisin rajojen sisällä, ja sielläkin mieluiten ns. bobo-tyyppisten ihmisten seurassa. Kuvaavaa on, että ketään pariisilaiseksi itseään laskevaa tämä video ei näytä huvittavan. Sen sijaan muut Pariisissa asuvat* näyttävät tunnistavan siitä paljonkin pariisilaista. 
*Kaikki Pariisissa asuvat eivät pidä itseään pariisilaisina. Toisaalta jotkut Pariisin lähiöissä asuvat esittelevät itsensä virheellisesti pariisilaisiksi. Pariisilaisuus lieneekin siksi pikemminkin mielentila kuin tarkka maantieteellinen sijainti.

8 kommenttia:

 1. Ihan hillitön tuo ensimmäinen video, toinenkin on aika paha. Ranskalaiset ei itse ole ollenkaan tietoisia noista päristelyistään ja niitten hauskuudesta.

  Pariisi on siis korvien välissä! Onko siihen hoitokeinoa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Naisen saa pois Pariisista, mutta Pariisia on vaikeampi saada pois naisesta. Huomasin tämän kauhukseni viime lomilla, kun puhisin pariisilaistyyliin boulangeriessa jossain maaseudulla edessäni hitaileville asiakkaille. Ihan kuin minulla olisi muka ollut kiire. Mutta ehkä tämä on vielä parannettavissa oleva tila, kun itse nämä ensioireet kuitenkin tiedostan? ;) Ja eikös se niin ole, että kun oikeasti sekoaa, sitä ei itse tajua? ;)

   Poista
 2. Moikka Riina ja tosi kiva loytaa tama sun blogi Veeran kautta! Sun kirjotustyyli on ihan mahtavaa! :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heippa Maria! Kiitos ja tervetuloa! :) Poikkeankin hetimiten vastavierailulle! :)

   Poista
 3. Mukavaa tekstiä kirjoitat. Jään innolla seuraamaan kuulumisiasi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kovasti ja tervetuloa! :) Kivaa jos viihdyt!

   Poista
 4. Hauska kirjoitus ja videot. Päristäminen toisi suomalaistenkin keskusteluun mielenkiintoisen lisän :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sähän voit Anna lanseerata tätä Suomessakin. Jos joku kohottelee kulmiaan pärinälle ja tuhinalle, toteat vaan, että "PFfffFF! Tämä on SUORAAN Pariisista!" ;)

   Poista

Kiitos kommentistasi. Kommentit ovat tämän blogin suola. Ja pippuri. Ja sokeri.