torstai 2. helmikuuta 2012

Maajusseja ja morsiamia


Minulle, tosi-tv:n häpeämättömälle fanille, muutto Ruotsista Ranskaan oli alkuun pieni pettymys. Ehkäpä aika kultaa muistot, mutta muistini mukaan Ruotsissa pääsi seuraamaan reality-höttöä koska tahansa, kun tv :n ääreen osui. Ranskassa taas ollaan ihastuttu puhuvat päät –tekniikkaan: oli aihe mikä tahansa urheilusta politiikkaan tai huumoriin, studioon tuodaan sekalainen joukko tyyppejä (yleensä jonkin tason julkkiksia), jotka sitten kinastelevat ja puhuvat toistensa päälle.

Onnekseni tosi-tv:stä on tulossa vähitellen jokapäiväistä patonkia myös täällä. Erityisesti tv-kanava M6 on kunnostautunut tällä saralla. Tarjolla on ranskalaisversiona muiden muassa karmeita ravintoloita, perheenäitien vaihtoja, sekasotkuisten kämppien siivousta,  painajaismaisia naapureita, illallisarvosteluja, antiikkiesineiden penkomista ullakoilta, huippukokkeja – ja tietysti l'Amour est dans le pré, ihanainen paikallisversio formaatista Maajussille morsian.Keskiaikaisten linnojen, hedelmäpuiden ja viinipeltojen lomassa saapastelevat ranskalaiset maajussit ja –jaanat poikkeavat ensinäkemältä kotoisista suomalaiskollegoistaan. Ammatitkin kuulostavat hulppeilta: tällä kaudella tarjolla on liha- ja maitokarjan kasvattajien lisäksi muiden muassa viinitilallisia, oliivinviljelijä, mehiläiskasvattaja, hevoskasvattaja ja armanjakin tuottaja. Vaan löytyypä niitä peräkammareita viinitiloiltakin. Kun asuu omassa rauhassa, on väkisinkin kaukana muista – myös niistä mahdollisista morsian- ja sulhaskandidaateista. Ja töitäkin pitäisi molemmille löytyä, sillä maatila ei aina elätä edes sitä puolisokokelasta, kuten kävi viime kaudella Normandiassa asuvalle Jean-Claudelle ja hänen valitulleen Maudelle.

Vinkki: jos etsit ranskalaista sulhoa tai morsianta euronkuvat silmissä, satsaa viinitilallisiin. Heidän keskimääräinen bruttotulonsa oli viime vuonna 55 900 euroa, kun keskimäärin maataloudessa tienattiin viime vuonna noin 30 000 euroa. Bruttopalkka ei kuulosta järin huikealta, mutta toisaalta asumiskustannukset ovat Ranskan maaseudulla edullisia ja koko maan mediaanipalkka nettona oli alle 20 000 euroa.

Raha ei tuo rakkautta, mutta ei siitä kai haittaakaan ole? ;)

2 kommenttia:

Kiitos kommentistasi. Kommentit ovat tämän blogin suola. Ja pippuri. Ja sokeri.