keskiviikko 1. helmikuuta 2012

Bonne année....!

Suomalaisittain uudesta vuodesta on tietysti vierähtänyt jo tovi, mutta ranskalaisittain uuden vuoden toivotuksia jaeltiin vielä tammikuun loppuun asti. 


Suomessa on tapana toivottaa hyvät joulut ja uudet vuodet ennen lomille lähtöä. Ranskalaisessa yhteiskunnassa laïcité eli valtion ja kirkon erottelu on pyhä elementti, siksi joulun toivotukset eivät käy laatuun. Sen sijaan uuden vuoden toivottaminen on Ranskassa suoranainen instituutio, joka ulottuu yleisestä yksityiseen. Uuden vuoden toivottaminen alkaa tietysti heti kellon lyödessä puolta yötä vuoden vaihtuessa. Siinä sitten suudellaan paitsi rakkaimpia, myös kaikkia muita samaan tilaan osuneita - heille onneksi riittää tosin pelkät poskisuudelmat. Allekirjoittaneen iloksi samassa tilassa uuden vuoden vaihtuessa sattui olemaan nelisenkymmentä eteläranskalaista maanviljelijää ynnä eläkeläistä. Voi sitä aperitiivien ja illallisviinin siivittämän moiskeen määrää. 


Mutta ei siinä vielä kaikki. Kohta puhelin alkaakin piipata uuden vuoden kunniaksi. Joka vuosi olen saanut tuttujen toivotusten lisäksi kauniita toivotuksia tuiki tuntemattomilta. Uusi vuosi on vähän kuin suomalainen pakollinen joulukortti, jolla muistetaan niitä, joihin ei oikeastaan muuten olla pidetty mitään yhteyttä noin vuosikymmeneen. Ei siis yllättävää, että viestejä tulee harhanumeroihin. Kukapa niitä uusia numeroitaan ihan kaikille muistaisi - tai haluaisi - jaella.


Uuden vuoden toivottelut jatkuvat sitten läpi koko tammikuun aina, kun näet jonkun, jota et vielä samana vuonna ole nähnyt: "Bonne année ! Meilleurs voeux !" ... työpaikalla, paikallispubissa, lähikaupassa, ravintolassa, kavereiden kesken... Ellei toivotettavan kanssa ole poskisuuteluväleissä, niin toivotuksia pitää kuitenkin höystää vähintään kättelemällä.


Toivottelukulttuuri ulottuu aina yrityselämään asti. Tärkeimmille kumppaneille lähetetään kaunis kortti, ehkäpä jopa pienen lahjan kera. Muille riittävät sitten sähköpostit, viimeiset viestit tupsahtivat sähköpostilaatikkooni eilen illalla.


Koska en ole ranskalainen ja muutenkin olen pieni kapinallinen, niin päätin odottaa helmikuun ensimmäiseen:
BONNE ANNEE !  ;)

1 kommentti:

Kiitos kommentistasi. Kommentit ovat tämän blogin suola. Ja pippuri. Ja sokeri.