tiistai 14. helmikuuta 2012

Paris je t'aime

Klisee kertoo meille, että Pariisi on rakkauden kaupunki. Ja onhan se sitä, koirankikkareista, tylystä kantaväestöstä ja turistirysistä huolimatta.


Miten Pariisissa, romantiikan pääkaupungissa, kannattaa Valentinuksen ja romantiikan merkkipäivää juhlistaa?


Ystävänpäivää eli Saint Valentinia vietetään Ranskassa anglosaksiseen tapaan romantiikan ja rakkauden juhlapäivänä. Tästä seuraa loogisesti Kultainen Sääntö: älä mene ravintolaan. Tähän on kolme hyvää syytä:
- Ravintolat ovat 14.2. täynnä äiteliä pariskuntia.
- Kaikki kohtuulliset paikat on varattu jo jokin aikaa sitten.
- Monissa paikoissa hintoja nostetaan Valentinuksen kunniaksi.


Mutta mitä sitten? 


1. Père Lachaisen hautausmaa
20. kaupunginosa, metro Père Lachaise tai Gambetta


Hautausmaa ei ehkä edusta romantiikan huipentumaa keskivertomatkailijalle, mutta Père Lachaisella on tarjottavanaan muutama romanttista sielua kiinnostava kohde. Tosi romantikko suuntaa tietysti ensimmäisenä keskiajan kuuluisimpina rakastavaisina tunnettujen Héloïsen ja Abélardin haudalle. 


Ja mikäpä olisi romanttisempaa, kuin suudelmin peitelty hautakivi:
Oscar Wilden suudelmien peittämä hautakivi ennen kuin se puhdistettiin ja peitettiin lasisuojuksella. 
Punahuulien jäljistään tunnettu Oscar Wilden hauta tosin valitettavasti kunnostettiin ja peitettiin lasisuojuksella viime marraskuun lopulla. 


Pientä puuhastelua kaipaavat voivat Wilden haudan sijaan suunnata kaksintaistelussa kuolleen Victor Noirin haudalle, jolla uskotaan oleva hedelmällisyyttä parantava vaikutus.Vain 21-vuotiaana kaksintaistelussa Napoléon III:n sukulaisen luotiin kuollut Victor Noir oli ranskalainen toimittaja.


Realistisesta hautakivestä on tullut hedelmällisyyssymboli. Myytin mukaan naisten tulee asettaa tuore kukka patsaan hattuun sekä suudella patsaan huulia ja hieroa sen genitaalialuetta. Seurauksena luvataan hedelmällisyyttä, onnellista seksielämää ja/tai aviopuolisoa vuoden kuluessa. Taian tehosta ei ole omakohtaista tietoa, sillä allekirjoittanut on toistuvasti kieltäytynyt hieromasta hautapaaden genitaaleja.

18. kaupunginosa, metro Abbesses

Amélie-elokuvasta tutulla Montmartren alueella sijaitsee pieni Jehan Rictus -aukio, jonne taiteilijat Frédéric Baron ja Claire Kito ovat luoneet 40 neliömetriä kattavan seinän, johon on kirjoitettu tuhat kertaa "minä rakastan sinua" 300:lla eri kielellä.

Mutta löytyykö suomea?


3. Lukkosilta
Pont des Arts -silta, 1./6. kaupunginosa, metro Louvre - Rivoli


Ikuista rakkautta symboloiva lukko kiinnitetään sillan kaiteeseen ja avain heitetään Seineen - ja tietysti suudellaan samalla sydämen valittua intohimoisesti. Trendi on levinnyt Pariisiin aivan viime vuosina, luultavasti turistien mukana. Totta puhuen en tunne ketään pariisilaista, joka olisi lukkoa siltaan kiinnittänyt, vaikka kaiketi kai heitäkin on.Vuonna 2010 Pariisin kaupungin hallinto ilmaisi huolensa siitä, miten lukot ruostuessaan aiheuttavat haittaa kaupungin arkkitehtoniselle perimälle. Valtaosa lukoista katosikin mystisesti toukokuussa 2010, mutta Pariisin kaupunki kieltää jyrkästi olleensa osallisena katoamisesta.

Lukkoja on sittemmin ilmestynyt jälleen, nyt Pont des Arts -sillan lisäksi myös piskuiselle Pont de l'Archevêché -sillalle, joka sijaitsee 4. kaupunginosan ja Île de la Cité -saaren välillä (metro Maubert Mutualité).


Kliseitä pelkäämätön voi viettää romanttista iltaa Pariisissa tietysti myös vaikkapa Seinen illallisristeilyllä tai Eiffel-tornissa Pariisin valoja ihastellen. Yltiöromantikko ehtii vielä opetella Edith Piafin La vie en rosen ja lurauttaa sen mielitietylleen illan kuluessa:Loppuun allekirjoittaneen epäromanttisesta luonteesta kertova anekdootti:

Istuimme kahvilassa jossain 5. kaupunginosassa yhdessä Pariisissa lomailevan ruotsalaisen tuttavapariskunnan kanssa. Poistuin vessaan kesken keskustelun ja palatessani puheenaiheena oli kosiminen Eiffel-tornissa. Tyrskähdin ääneen, miten Eiffelissä kosiminen on korni ja kliseinen ajatus, johon sortuvat kaiketi korkeintaan liikaa Kauniit ja rohkeat -tyyppistä televisiota katselleet amerikkalaisturistit. Keskustelun edetessä kävi sitten ilmi, että pariskunnan mies oli kosinut naista samaisena päivänä - polvillaan Eiffel-tornissa.


Romantillista ystävänpäivää sinulle!

6 kommenttia:

 1. Pariisissa on ihan älyttömän paljon kaikkea hienoa nähtävää ja koettavaa, mutta jotenkin mä en ole sitä koskaan mieltänyt sen romanttisemmaksi paikaksi kuin junan vessa. Kummassakin on aina välillä pakko käydä. Mutta minulla onkin pahanlaatuinen kaupunkiallergia ja pariisilaisten onneksi pysyn yleensä tiiviisti täällä pöndelläni.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hah, loistava vertaus tuo junan vessa! :D Paikoin haju ja siisteystaso on tosiaan ihan samaa tasoa. Tosin junan vessassa on yleensä vähemmän tungosta. Että sikäli junan vessan voisi mieltää romanttisemmaksikin, jos siis kokee turistimassat epäromanttisiksi.

   Poista
 2. Vielä pahempia ovat kosinnat jossain massatapahtumissa, huh. Toisaalta, kosinta siten, että lentokoneesta tulee savua jossa lukee marry me? on söpöä.. ehkä olen joskus lukenut liikaa Aku Ankkoja ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suoraan sanottuna minuun ainakin tehoaisivat paremmin Aku Ankasta kuin Kauniista ja rohkeista poimitut kosintaideat! ;)

   Poista
 3. Aika jännä, että tuo viimeinen tuli sun suusta.
  Se olisi voinut olla jotain, mikä lipsahtaa multa ;D
  MAtkakuume, matkakuume, matkakuume

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Note to self: älä koskaan, koskaan puutu millään räväkällä mielipiteellä keskusteluun, josta olet kuullut kolme viimeistä sanaa. Joko liput on hankittu?? :)

   Poista

Kiitos kommentistasi. Kommentit ovat tämän blogin suola. Ja pippuri. Ja sokeri.