maanantai 30. huhtikuuta 2012

Muguet de mai

Kielo, Suomen kansalliskukka, kuuluu ranskalaiseen vappuperinteeseen. Kukkaiskielessä onnen paluuta symboloivaa kieloa saa kaupustella vappupäivänä Ranskassa kaduilla ilman erikoislupaa.
Suomalaiseen silmään ranskalaiset vuotuiset juhlapäiväperinteet tuntuvat kovin ohuilta. Syynä on tietysti yhteiskuntien erilaisuus. Homogeenisessä suomalaisyhteiskunnassa kaikki juhlivat pääpiirteissään samanlaisin tavoin joulua, uutta vuotta, pääsiäistä, vappua ja juhannusta.

Ranskassa tapoja, ruokia ja perinteitä riittää. Siten mikään juhla ei erityisesti nouse suuremmaksi toista, poikkeuksena ehkä kansallispäivä ja uusi vuosi. Esimerkiksi joulu kestää käytännössä yhden päivän (25.12.) ja pääsiäiseen kuuluu vain yksi arkipyhä (pääsiäismaanantai).

Yksi syy Ranskan monimuotoisiin perinteisiin on tietysti maahanmuuttajaväestö, joka juhlii omia juhliaan kiinalaisesta uudesta vuodesta muslimien ramadaniin. Toisaalta Ranskan eri alueilla on myös voimakas paikallinen identiteetti: korsikalaisilla ja baskeilla on omat perinteensä ja omat ruokansa, bretagnelaisilla ja elsassilaisilla omansa.

Kolmas ulottuvuus on ranskalainen laïcité [la.i.si'te], julkisen ja uskonnollisen erottaminen, mikä on tärkeä arvo ranskalaisessa yhteiskunnassa. Ranskalaiset ovat usein lähes kauhuissaan kuullessaan suomalaisen valtion sekä luterilaisen ja ortodoksisen kirkon yhteyksistä, veronkanto-oikeudesta ja uskonnon näkymisestä kouluissa ja päiväkodeissa. Useimmille tapaluterilaisuuteen tottuneille suomalaisille kastejuhlat, rippijuhlat, kirkkohäät, hautajaiset ja kirkkopyhät ovat kuitenkin kulttuurisesti yhdistäviä perinteitä, eivät niinkään uskonnon tai kirkon juhlistamista. Kuvaava esimerkki ranskalaisen ja suomalaisen näkökannan erosta oli, kun joskus pääsiäisen tienoilla kyselin usealta ranskalaiselta, mikä on pitkäperjantain ranskankielinen nimitys. Kaikki pudistelivat päätään ja kertoivat, ettei heillä ole hajuakaan: "En tiedä, en mä ole uskovainen!".2 kommenttia:

 1. Ihana blogi sulla! Itse palasin juuri kuukauden opiskelijavaihdosta Pariisista. Olisimpa löytänyt tämän blogin jo ennen matkaa :)

  Oli jotenkin niin hassua, että kielo oli siellä vappukukkanen. Ei voinut vappupäivänä välttyä niiltä kaupustelijoilta ja kaikki kaupatkin ruukkukieloja täynnä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onpa tosi kiva kuulla että tykkäät. :)

   Leipomoalan opiskelijalle Pariisi on varmasti aivan huippukohde opiskelijavaihdolle (kävin uteliaana vilkaisemassa blogiasi!;) )

   Poista

Kiitos kommentistasi. Kommentit ovat tämän blogin suola. Ja pippuri. Ja sokeri.