torstai 26. huhtikuuta 2012

Pysäköintiä pariisilaisittain

Pysäköinti Pariisissa on oma taiteenlajinsa. Kun autoja on paljon ja tilaa vähän, pitää olla luova. Pariisi, taiteen kehto, taitaa luovuuden myös ratissa.

Huom.! Lukijat soveltavat oheisia vinkkejä käytäntöön omalla vastuullaan.

1. Bump parking
Pariisissa pitäisi tietysti osata taskuparkkeeraus kuin omat taskunsa, mutta se ei yleensä vielä riitä. Taikasana on bump parking, eli tilaa tehdään tönäisemällä omalla autolla eteen ja taakse pysäköityjä autoja enemmän tai vähemmän pehmeästi. Bump parkingin vuoksi ahtaaseen paikkaan kadun varteen pysäköidyn auton käsijarrua ei kannata jättää päälle, jotta auto joustaa tönäilytilanteessa ja pintavauriot jäävät vähäisemmiksi.

Esimerkki 1: Pysäköinti
Esimerkki 2: Liikkeelle lähteminen

2. Pysäköiminen risteykseen
Risteyksissä on usein näppärästi turhaa, tyhjää tilaa kahden suojatien välissä.


3. Muista hätävilkut
Hätätilanteessa pitää ottaa käyttöön hätävilkut.

Mahdollisia hätätilanteita:
- On tosi, tosi kiire. Tai ainakin hätäinen olo.
- Käväiset vain ihan pikaiseen ostamassa päivän patongin.
- Naapurin Pierre osui juuri kohdalle jalkakäytävällä ja kuulumiset pitää vaihtaa.

Näissä tilanteissa auto pysäytetään siihen missä ollaan. Hätävilkuista muut näkevät, että kyllä tässä periaatteessa tiedetään, ettei tähän oikeastaan saisi pysäköidä, mutta juuri nyt, tähän hätään, ei oikein löytynyt muutakaan vaihtoehtoa.


4. Pysäköintihallit
Kylmääkö ajatus auton jättämisestä kadun varteen säiden, bumpparkkeeraajien ja epävakaiden ohikulkijoiden armoille? Silloin kannattaa etsiä lähin autohalli. Lista ja kartta Pariisin autohalleista löytyy Pariisin kaupungin nettisivuilta.

Pysäköintihallin sijainti kannattaa tarkistaa kartalta, ettei käy kuten eräälle Johanille, joka pysäköi tänä aamuna Chaussée d'Antin - La Fayette -metroaseman portaikkoon.

Kuva Yahoo.fr

Tämä 26-vuotias mieshenkilö selitti erikoista pysäköintipaikkaansa AFP:lle seuraavasti:
"Aivan [suuaukon] edessä oli kyltti 'Pysäköinti Haussmann, suuret tavaratalot', ja kun portaikon edessä ei ollut estettä, erehdyin [luulemaan metron uloskäyntiä parkkihallin sisäänkäynniksi]. Kaikeksi onneksi portaikossa ei ollut ketään."

Mies puhalsi alkometriin nollalukemat.

--
Jännittäviä yksityiskohtia:
- Muiden muassa Yahoo.fr:n ja Le Parisienin mielestä oli perusteltua julkaista nettisivuillaan kuva, jossa auton rekisteri on näkyvissä (oheisesta kuvasta sen hienotunteisesti peitin).
- Kuva oli kuitenkin niin pieni, ettei siitä erottunut, mihin departementtiin auto oli rekisteröity, eli oliko kyseessä paikallinen kuski vai kenties maalaisranskalainen kaupungissa.

9 kommenttia:

 1. Mulle varmaan kävis Pariisissa juuri noin kuin tolle vikan kuvan kaverille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hehe, kieltämättä saattaisin itsekin päätyä tuollaiseen tilanteeseen. :P Olin muuten tosi tyytyväinen, että ratin takana oli mies. Etteivät nämä "nainen ratissa" -tyypit pääse taas pätemään...

   Poista
 2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 3. Olen kyllä pettynyt, jos pariisilaisilla ei ole yhtä paljon tuplajonopysäköintiluovuutta kuin Nizzassa. Krii otti kuviakin.
  ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha, noita ei kyllä ole täällä tullut pahemmin vastaan. Luulin noiden tuplajonopysäköintien olevan roomalainen erikoisuus, mutta ilmeisesti italialaisen pysäköintikulttuurin vaikutus säteilee Nizzaan asti? :D Voin vain kuvitella turhautuneen pariisilaisen moukaroimassa aamutuimaan ennen töihin lähtöä ulkokehälle pysäköityä autoa, joka estää liikkeelle lähdön... :D

   Poista
 4. Tuo on kyllä niin tyypillistä! :)
  Ja tietenkin tuo parkkeeraja on joku provencelainen, eihän Pariisin liikenteessäi olisi muuten ongelmia! ;)

  Olen kerran istunut autossa Passyn ostarin edessä kun eräs pariisitar päätti tehdä katumaasturilleen tilaa eikä huomannut minun istuvan auton sisällä... Oli aika höykytystä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli pakko muuten tulla huikkaamaan että poikaystäväni (mainitessani tästä) välittömästi muisti että autoilija oli pohjoisesta! :D

   Poista
  2. Hahaha! Pitihän se arvata! ;) Eikös ne landepöndet kuulemma kaikki Hgin ruuhkat ja onnettomuudetkin aiheuta? ;D

   Ja tosi hauska, että poikaystäväsi oli kiinnittänyt asiaan huomiota, siis tuon näppärän autoilijan alkuperään... :D

   Poista
  3. Tämä todellakin on totta! Pariisilaisten parkkeeraus tyyli on huvittavaa puuhaa kyllä. Mitenköhän pysäköinnin valvonta sujuu sielläpäin vai onko edes sellaisia :D

   Poista

Kiitos kommentistasi. Kommentit ovat tämän blogin suola. Ja pippuri. Ja sokeri.