perjantai 6. huhtikuuta 2012

Sanasolmut

Tapahtuipa päivänä muutamana, että keskustelin miehen iäkkään sukulaisen kanssa koiranpennuista:

"Koiranpennut ovat aivan ihania! Olis tosi hienoa, jos meillekin voitaisiin hankkia koiranpentu. Mutta Pariisi ei ole sopiva ympäristö koiranpennuille..."

Ihmettelin vähän keskustelukumppanin jäykkää hymyä ja vastaavasti oman miekkosen vinoa myhäilyä. Mikä tässä nyt oli niin hauskaa? Koiraihmisen on ikävä olla ilman koiraa!

Tilaisuuden koittaessa tietysti tivasin mieheltä itseltään selitystä omituiseen hilpeyteensä. Ranskaa taitavat sen ehkä jo arvaavatkin.

Kun minun olisi pitänyt lausua /ʃjo/ eli koiranpentu (chiot), lausuinkin  /ʃjɔt/ eli paskahuusi (chiotte).

Sain taas lähes puolen vuoden tauon jälkeen käyttöön koneen, jossa on qwerty-näppäimistö! Pääsiäistiput ovat lähes yhtä tohkeissaan kuin allekirjoittanut!


Ja ennen kaikkea ääkköset!

Aikoinaan vaihtarina naureskelimme saksalaiskaverille, joka osti säännöllisesti kampuksen tupakkakaupasta matkalippupaketin (carnet) sijaan ankkaa (canard), mutta näitä sattuu kyllä itselleni edelleen säännöllisen epäsäännöllisesti.

Ääntäminen tuottaa omat hankaluuteensa. Nasaalit ja ranskalaiset kurkkuärrät ovat ihan opittavissa, mutta erilaiset suhuäänteet menevät edelleen varsinkin väsyneenä mukavasti sekaisin, niitä kun ei rakkaassa äidinkielessämme oikeastaan ole yhtä enempää. Tarkkana saa olla, kun haluaa puhua vaikkapa Seinen jokilaivoista (oikea ääntämys:  /pe.niʃ/ ).


Tässä ranskalaisloogillinen azerty-näppäimistö, jossa numerotkin ovat shiftin takana.


Suis-je bien chez ce cher Serge?


Samoin pistemerkkiin tarvitaan shiftiä. Kummasti tuohon azertyynkin tottuu, nyt on taas skandi-qwertyssä opettelemista, ennen kuin kymmensormijärjestelmä toimii normaaliin tahtiin. Huomaa myös kuvaussession lopulla väsähtäneet tiput.

10 kommenttia:

 1. Hyvin on Tipu jaksanut treenata ;) Aurinkoista pääsiäistä :)!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hehe, tipuja on jo yksi vähemmän, kun meidän nälkäiset katit pistivät yhden teuraaksi heti kun silmä vältti. Onneksi ehdin pelastaa kuolaiset jäänteet kissan kidasta, ettei tullut eläinlääkärireissua.

   Aurinkoista pääsiäistä sinnekin! :)

   Poista
 2. Kirjoitat kyllä niin hauskasti, osuu ja uppoaa :D Ja tiput oli kanssa tosi söpöjä :)
  Mukavaa pääsiäistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Veera! :) Ihanaa kuulla, että olet viihtynyt. Oikein lokoisaa pääsiäistä sinnekin! :)

   Poista
 3. Mulla on nyt puolitoista vuotta ollut käytössä qwertz-näppäimistö ja vieläkin pitää y:tä kirjoittaessa vähän hidastaa...
  Kivaa pääsiäistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt on tunnustettava, etten ollut koko qwertzistä aikaisemmin kuullutkaan, joten heti googlasin kuvan. Sikäli kätevä, että siinä on ilmeisesti nuo ääkköset paikoillaan (paitsi å?). Tuo y:n väärä sijainti on kyllä ärsyttävää, sitä ei kaiketi saksassa juuri käytetä, kun niillä on se ü...

   Onkohan Sveitsissä sitten käytössä sekaisin azertyjä ja qwertzejä?

   Oikein kivaa pääsiäistä sinulle myös! :)

   Poista
 4. Hauska kirjoitus ja tipu-kuvat! Minulle sattui hassu kömmähdys puhelimessa, kun lupasin lähettää asiakkaalle ajanvarauskirjeen -äänsin letter-sanan vahingossa leather-sanana :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha, asiakas kaiketi onneksi oivalsi asiayhteydestä, että nahkaa ei kumminkaan ollut tulossa. :D

   Poista
 5. Meillä on puoliskon kanssa vieläkin sisäpiirinvitsinä kaalien noukkiminen seteliautomaateista.

  "Je vais retirer des choux" (sous)

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi. Kommentit ovat tämän blogin suola. Ja pippuri. Ja sokeri.