perjantai 11. lokakuuta 2013

Huutelevat machot

Ranskan politiikkaa seuratessa itku ja nauru ovat lähellä toisiaan. Jos ei pidä varaansa, ne saattavat jopa purskahtaa ilmoille samanaikaisesti. 

Eipä käy politiikanseuraajan aika pitkäksi.

Erityisen vauhdikkaita ranskalaispoliitikot ovat päästessään huutelemaan tuhmuuksia parlamentin alahuoneessa muiden kansanedustajien keskeltä. Että tämä vaan vinkkinä ranskantaitoiselle yhteiskunta- tai valtiotieteilijälle, joka etsii analysoitavaa aineistoa opinnäytetyöhön. Sieltä irtoaa mehukkaita kielikuvia ja muuta mukavaa.

Kun Hesarikin aiheesta kirjoitti, innostuin kokoamaan "helmiä" viime aikojen huuteluista Ranskan parlamenttien istunnoissa.

1. Shokkijärkytys: Ministerillä on kukallinen mekko!

Kyllähän siinä herkän parlamenttiedustajasedän mieli helposti järkyttyy, kun puhujapöntössä vilahtaa kukkamekko. Järkyttynyt edustaja unohtaa vallan kuunnella, kun pitää keskittyä vislaamiseen. (Ministeri Duflot'n kukkamekkoepisodista kirjoitin jo tuoreeltaan viime vuoden kesällä täällä.)

Cécile Duflot huée par les députés UMP by LeHuffPost2. Haista kukkanen

Vain muutamaa päivä kukkamekkoshokkijärkytyksen jälkeen päästiin Ranskan parlamentissa taas kukka-aiheeseen. Tällä kertaa UMP:n edustaja Marc Le Fur pääsi letkauttamaan parlamentti-istunnosta poissaolleesta ministeri Fleur Pellerinistä:

"Jos hän ei ole täällä pelkästään ulkonäön vuoksi ja kukkakimppuja [fleur = kukka] tarjoilemassa, hänen pitää osallistua istuntoihimme..."


Un député UMP compare Fleur Pellerin à "un pot... by LeLab_E1


3. Huutokisaa parlamentin malliin


Alkutalvesta Ranskan parlamenttia kuohutti keskustelu samaa sukupuolta olevien avioliitto-oikeudesta. Kun alahuoneen puhemies Claude Bartolone joutui hautajaisiin osallistuakseen jättämään paikkansa häntä sijaistaneelle Laurence Dumontille, parlamentti oli jo valmiiksi vauhdissa. Riemu repeää siinä vaiheessa, kun sosialistipuolueen Dumont keskeyttää oikeistolaisen UMP:n edustaja Christian Jacobin puheen järjestäkseen äänestyksen.


Oikeiston (UMP) edustajat (nousevat seisomaan vaatien puhemiehen paluuta): "Bartolone! Bartolone! Bartolone!"
Dumont: "Edustajat hyvät, emme ole koululuokassa..."
Vasemmiston edustajat: "Istukaa! Istukaa!"
Oikeisto: "Makuulle! Makuulle!"
Vasemmisto: "Machot! Machot!"

Etenkin Jacob nähtävästi uskoi kovaäänisimmän olevan eniten oikeassa.

Dumont lopulta katkaisi huutokisan keskeyttämällä istunnon viideksi minuutiksi.

"Bartolone ! Bartolone ! " : nouvel incident à... by LeNouvelObservateur


4. "Ei, kenenkään ei tarvitse riisuutua..."

Ranskan parlamentin alahuoneen valiokunnissakin kuhisee. Kun verkko- ja puhelinliittymäpalveluja tarjoavan Freen pääjohtaja oli talousasioiden valiokunnan jututettavana, UMP:n Laure de la Laurière huomautti hänen olevan ensimmäinen valiokunnan työskentelyyn osallistuva, joka ei ole pukeutunut pukuun ja kravattiin. Miesääni väkijoukosta letkautti: "Jos Laurea miellyttääkseen tarvitsee vain riisuutua, eiköhän aleta...!". Punasteleva edustaja kielsi haluavansa kenenkään riisuutuvan. Video täällä.


5. "Kukas se tämä pimu oikein on?"

Älkää huoliko, kyllä sitä Ranskan parlamentin ylähuoneessa eli senaatissakin osataan. 

Erityisesti viime talven tasa-arvokeskustelussa vilahteli varsinaisia helmiä. Pisteenä i:n päälle UMP:n Bruno Sido, joka hihkaisi senaattori Laurence Rossignolin puheen päälle "Kukas tämä pimu on?". Rossignol ei kommentin kuullessaan punastellut, vaan myönsi samantien Sidolle Senaatin Sovinistisian arvonimen, kolmannen senaattorin huudellessa hänelle yleisöstä rauhoittumiskäskyjä.

« Misogyne beauf », « nana » : échanges... by publicsenat6. Alahuoneen kotkotuksia

Tuorein seksistinen huutelu sattui kuluneella viikolla, kun UMP:n Philippe Le Ray taustoitti vihreiden Véronique Massoneaun puhetta kaikuvalla kotkotuksella. Lopulta puhemies Bartolone keskeytti istunnon:


"Uskomatonta käytöstä. Ei ole hyväksyttävää, että eräät edustajat yrittävät muuttua linnuiksi toisten edustajien puhuessa. Turha hämmästellä, jos populistit saavat ääniä, kun kansan tasavallan edustajiksi äänestämät henkilöt käyttäytyvät näin!"


Un député imite la poule en pleine intervention... by 20MinutesPieni flirtti ja sukupuolirooleihin perustuva leikillinen naljailu voi olla myös virkistävää. Suomessa joskus livahdetaan toiseen ääripäähän, jossa kaikkien pitäisi näyttää samalta sukupuolettomalta massalta, tai vähintään vähän äijältä, jotta oltaisiin varmasti uskottavia. Myönnän kyllä, että arjessa on ihan mukava tulla huomioiduksi naisena, ilman sen kummempia tausta-ajatuksia miltään taholta. Mutta älykkään ihmisen luulisi kykenevän työntämään puhujan persoonan ja sukupuolen taustalle työelämässä. Ja sitä enemmän, mitä korkeammalla hierarkiassa mennään. Vaan joskus tuntuu, että käytännössä ilmiö on melkein päinvastainen. Onko tällainen seksistiseen retoriikkaan perustuva keskustelu todellakin väistämätön ilmiö kulttuurissa, jossa perinteisiä sukupuolirooleja arvostetaan?

Oma mielikuvani huuteluista on, että kun itse asiaan ei oikein osata enää mitään lisätä, hyökätään sitten puhujan persoonaa vastaan. Ja jos puhuja siitä närkästyy, kuitataan se osoitukseksi hyökkäyksen kohteeksi joutuneen huumorintajuttomuudesta. Turhauttavaa ja säälittävääkin.

Kuten tarkkaavainen lukija ehkä huomasi, seksistisiä sammakoita ovat päästäneet suustaan lähes yksinomaan UMP:n (mies)edustajat. UMP ei ole mikään Ranskan maatiaisjuntteja edustava marginaalipuolue, vaan toinen maan pääpuolueista sosialistipuolueen ohella. Mitä se kertoo ranskalaisista, että he äänestävät itseään edustamaan tällaista retoriikkaa harrastavia henkilöitä? 

Viime aikoina on kohuttu siitä, miten (ääri)oikeistolais-populistis-kansallismielinen Front National eli Kansallisrintama on jälleen saanut taakseen lisää äänestäjiä. Niin, satavatkohan UMP:n kotkotukset suoraan Kansallisrintaman laariin, kuten Bartolone epäili?

21 kommenttia:

 1. Hurjaa touhua, tuleeko tuollasesta turhasta huutelemisesta yhtään mitään. Meinaan, että saako ne siellä mitään aikaiseksi. Kieltämättä meno näyttää vähän lastentarhan meiningiltä, mutta ehkä se piristää tylsää työpäivää, eikä ainakaan kukaan nukahda kesken istunnon :D

  Erikoista tosiaan, että ranskarattaretkin äänestävät tuollaisia machoja sinne asioista päättämään. Tuskin ne miesten äänillä pelkästään ovat tuonne päätyneet seksistisiä kommentteja huutelemaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, pitäisi kyllä olla aika lahjakas nukkuja, että tuossa mölinässä saisi unenpäästä kiinni. :D Hyvä kysymys tosiaan, tuleeko tuolla mitään tehdyksi. Joskus tuntuu, että ranskalaisessa työelämässä varsinaista tulosta tärkeämpää, että pitää itsestään kovaa ääntä. ;P

   Ja olen samaa mieltä, että hämmentävintä on se, että kyllä noita sankareita on moni nainenkin äänestänyt. Eivät riittäisi pelkkien äijien äänet noin monelle edustajalle.

   Poista
 2. Ihmisiähän ne politikotkin vain ovat, mutta kyllähän sitä tuolla tasolla jo voisi odottaa käytöstapoja?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, kyllä poliitikotkin ovat ihmisiä, ja tekevät inhimillisiä virheitä, mutta kyllä perus käytöstapojen luulisi olevan hallussa kaikilla, jotka peruskoulun ovat jo läpi käyneet... :/

   Poista
 3. En ole ihan koko blogiasi ehtinyt viela lukemaan niin en tieda oletko jo kirjoitellut aiheesta, mutta miten nuo asenteet ranskassa naisia kohtaan noin yleensa esim. normaalissa tyoelamassa ovat, onko siellakin samanlaista meininkia? :)

  Ja ehka tuolla UMP:n riveissa on ajateltu etta kaikki julkisuus on loppujen lopuksi hyvaa julkisuutta... :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hmm, en ole tainnut mitään varsinaista postausta työelämästä tehdä, mutta kiinnostava ajatus. Itse en ole varsinaiseen seksismiin törmännyt (vaikka sitäkin varmasti on), mutta sellaisen eron olen huomannut, että naiset käyttätyvät yhä hämmentävän usein ihan erilailla miesten kuin naisten kesken. Siis niin, että kun huoneeseen astuu mies, niin äänenkorkeus nousee ja alkaa sellainen outo kiherrys. Ja mä tunnen itseni vieressä ihan äijäksi. :D Olen tästä puhunut usein muiden ei-ranskalaisten kanssa, ja moni muukin on tämän huomannut, joten ei tämä ole ihan omaa keksintöäni.

   Nyt tuli mieleen, että Smack the Pony -sarjassa oli joku tämäntyyppinen sketsi joskus, lisään linkin jos löydän. ;)

   Poista
 4. Ruotsalaisen yhteiselämän peruskivet: suvailtsevaisuuden ja fikan opin jo jo ensimmäisenä Tukholmavuotenani. Ensi vuonna on taas vaalit ja nyt saadaan kaikki tämän perheen naisihmiset äänestää. Taitaa olla tulossa jopa aikaisempiakin kipakampia keskusteluja popcornikulhon ympärillä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, Ruotsiin nähtynä poliittinen keskustelu on kyllä tosi erilaista täällä. Ruotsissahan tuollaiset seksistiset letkautukset olisivat ihan täysiä poliittisia itsemurhia.

   Kipakat vaalikeskustelut perheen kesken popcorneja mutustellen kuulostavat muuten aivan huipulta ajanvietteeltä! :)

   Poista
 5. En kestäisi! Aussilassa on myös räiskyvää menoa parlamentissa, mutta seksismi ei yleensä kuulu repertuaariin. Kaikki muu tosin kuuluu, eli usein koululuokkamaista huutelua. Sukupuolesta tuli tosin 'vamma' edelliselle, aussilan ekalle naispääministerille. Vieläkin kiehuttaa ja kuohuttaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hui, ehdin käydä vilkaisemassa noita Ernie-lausuntoja, joita olit blogiisi linkittänyt. Aika punaniskoja ja osa suorastaan pelottavia. :/

   Mutta uskon kyllä, että muuten kaikenlaista huutelua parlamentissa sielläkin harrastetaan. Suomen eduskunta taitaa olla vähän poikkeuksellisen vaisu kv-mittakaavassa. Muistan kun katselin netistä pressanvaalien 1. kierroksen vaaliväittelyä, ja ranskikset olivat aidosti hämmästyneitä, miten kaikki kuulemmat näyttivät rauhoittavia napanneilta. Mutta eipä suomalainen äänestäjä arvostaisi mitään päätöntä huutelua. :P

   Poista
  2. Tosin, Erniessä noi on per vuosi, et aika hyvä jos ei ton enempää noin pahoja löydy. Eniten shokissa olin siitä yliopisto-opiskelijoiden feissariryhmästä. Ja vielä MUN yliopiston opiskelijat!

   Poista
 6. Minuakin kiinnostaisi lukea mielipiteistäsi ranskalaisesta työelämästä.
  Itse olen jonkin verran tehnyt töitä ranskalaisten kanssa ja valitettavasti täytyy sanoa, että työelämäni ikävimmät kokemukset liittyvät ranskalaisiin kolleegoihin.

  Pidän blogistasi tosi paljon, se on todella mielenkiintoinen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kehuista, tulin hyvälle mielelle. :) Yritän kirjoittaa asioista, jotka itseäni kiinnostavat, joskus saattavat silloin kiinnostaa muitakin. :)

   Ikävä kuulla, että ranskalaisten kollegojen kanssa on ollut vaikeaa. Itselleni on osunut tosi mukavia ja rentoja kollegoita - ja kyllä sitten taas varsinaisia k*sipäitäkin. Ehkä ranskalaisten ongelma voi olla se, että he ovat tottuneet tietynlaisiin tapoihin, ja heidän on vaikeaa ymmärtää, että hommat voi hoitaa muullakin tavalla? Ja ehkä jopa tehokkaammin niin?

   Pistän tuon työelämäaihevinkin korvan taakse. Olen sitä aiheena jo itse asiassa pallotellutkin, kunhan keksin aiheeseen jonkun hyvän vinkkelin, ettei tekstistä tule pelkkää marinaa. Esim. työaijoistani Suomessa on niin pitkä aika, että minulla saattaa olla vähän turhankin ruusuisia muistikuvia työelämästä Suomessa. ;)

   Poista
 7. On jotenkin yllättävää, että sivistyneessä länsieurooppalaisessa maassa seksismi jyllää parlamentissa noin näkyvästi. Ja tosiaan minuakin kiinnostaisi kuulla tilanteesta työelämässä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä! Vaikea kuvitella, että Pohjoismaissa lauottaisiin tuollaisia mauttomuuksia, ainakaan noin usein. Ja se asenne on sellainen, että ken sanomisiin reagoi, on huumorintajuton. Tosin tämä viimeisin kaakattaja, Le Ray, sai kanaimitaatiostaan rangaistuksen, häneltä pidätetään jonkin aikaa osa palkasta.

   Poista
 8. Ranskassa kuultua ja nähtyä:

  -naista haastateltiin presidentinvaalien alla lehteen: hänen mielestään Ranskan presidentti ei voi missään nimessä olla nainen, koska naisia ei ole tehty johtamaan.

  -vanhempi mies selitti mielipidettään naisista ja armeijasta: nainen ei voi olla sotilas, koska naiset luovat elämää, eivät he voi luoda ja tuhota elämää samaan aikaan

  -yrityksen johtaja yrityksensa alkuajoista: hän olisi halunnut palkata vain miehiä, koska miehet työskentelevät paremmin yhdessä, mutta valitettavasti hän joutui palkkaamaan myös naisia, koska tiettyihin ammatteihin ei ole tarjolla muita kandidaatteja kuin naisia

  Kaikenlaista.


  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi oksu. Ja ennen kaikkea mä hämmästelen näitä naisia, joiden mielestä naiset ovat vähän kakkosluokan kansalaisia. Ahdistavaa.

   Vaikka onhan tuo miekkosen vähän päälle 70-v. äitikin sillä asenteella, että naisen tehtävä on palvella miestään ja tehdä kaikki kotityöt, siis töissäkäynnin päälle.

   Mutta ehkä tulevilla sukupolvilla on toivoa, miekkonen ei nimittäin yhtään jaa näitä käsityksiä (eipä meille siinä tapauksessa kovin pitkää suhdetta olisi kehittynytkään...).

   Poista
 9. Hah, vai ei ole naisesta johtamaan? Ranskisten kannattaisi vain katsoa naapurimaahansa Saksaan ja kukas se siellä johtaakaan, Merkel! Ja niin johtaakin, että siinä Euroopan miehet vikisevät! Politiikka sikseen mutta arvostan Merkelia todella paljon, ja hienointa minusta on se, että hän ei yritä olla ´hyvä jätkä´ vaan hän tuntuu olevan täysin oma itsensä politiikan näyttämöllä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan totta! Ja ylipäänsä, naisethan ovat johtaneet ja organisoineet iät ja ajat käytännön elämää, sillä välin kun miehet ovat huinastaneet ties metsässä tai sodassa.

   Poista
 10. Vastaukset
  1. Älä muuta sano, aika sanattomaksi nämä vetävät. :P

   Poista

Kiitos kommentistasi. Kommentit ovat tämän blogin suola. Ja pippuri. Ja sokeri.