sunnuntai 6. maaliskuuta 2011

Populismi on populaaria


Ranskalaiset mielipidemittaukset muistuttavat mielenkiintoisesti yhä enemmän suomalaisia – populismi on nostamassa jälleen karvaista päätään myös baskeripäiden joukossa. Tähän viittaisi ainakin Le Parisien -lehden Harris Interactivella teettämä mielipidemittaus, jonka mukaan äärioikeistolaisen Front National –puolueen johtaja Marine Le Pen voittaisi presidentinvaalit 23 prosentin osuudella. Toiseksi tulisivat tasaäänin nykyinen presidentti, oikeistolaista UMP-puoluetta edustava Nicolas Sarkozy sekä sosialistipuolueen pääsihteeri Martine Aubry,  molemmat 21 %:n ääniosuudella.

Mielipidemittaustuloksista ei tietenkään voida vetää suoria johtopäätöksiä vaalituloksiin, etenkin kun seuraaviin presidentinvaaleihin on Ranskassa vielä vuosi aikaa. Kiinnostavaa on sen sijaan se, miten paljon ranskalaisen populistipuolueen ympärillä käyty keskustelu muistuttaa Perussuomalaisista käytyä keskustelua.

Jean-Daniel Levy, mielipidemittauksen tehneen instituutin osastonjohtaja, näkee tuloksen kuvastavan sitä, miten ranskalaiset ovat huolissaan kansainvälisestä tilanteesta ja sen vaikutuksista Ranskaan, toisin sanoen maahan pyrkivistä tunisialaisista ja libyalaisista pakolaisista. ”Marine Le Penin vahvuus on, että hän sanoo nämä huolet ääneen, vaikkei hän tarjoakaan ratkaisuja”, Levy arvioi Le Figaron sivuilla.

Le Penin menestys mielipidemittauksessa on herättänyt kiivasta keskustelua internetissä. Oikeistolaisen Le Figaro –lehden internetsivuilla nopeasti katsottuna Le Penin kannattajat näyttäisivät olevan enemmistönä. Front Nationalin kannatusta perustellaan patrioottisin sanankääntein:
Ranskalaiset haluavat, että maata ja sen lakeja viimeinkin kunnioitetaan”, uskoo nimimerkki Hélène L.
Ranska ranskalaisille!”, julistaa nimimerkki biscot ytimekkäästi.
Äänestettyään vuosikymmeniä oikeistoa ja vasemmistoa ranskalaiset viimein reagoivat! On muutoksen aika. FN on vapaa ja demokraattinen puolue eikä Marinen puheissa ole mitään ääriaineksia edustavaa”, esittää puolestaan nimimerkki David TT.

Kiehtovaa on se, miten Perussuomalaisten kannattajat ovat perustelleet eri palstoilla kantaansa täsmälleen samanlaisin argumentein. Aivan kuten FN, Perussuomalaiset nähdään ainakin säännöllisesti seuraamissani hs.fi:n keskusteluissa protestina ja vaihtoehtona, jonka avulla voidaan suojautua kansallista identiteettiä uhkaavaa ulkopuolista vastaan.

Front Nationalin vastustajat puolestaan leimaavat puolueen kannattajat naiiveiksi – aivan kuten Perussuomalaisten vastustajat suomalaisessa debatissa. Esimerkkinä tästä toimii Le Parisienin keskustelussa nimimerkki Crayonner, jota huolestuttaa eniten ihmisten naivismi: ”Nielette mitä tahansa. Marine Le Penin ainoa ansio on, että hän ymmärtää tämän ja osaa hyödyntää tätä. Yrittäkää avata silmänne, älkääkä olko kuin laumaa seuraavat lampaat. Ovatko ranskalaiset näin tyhmiä?

Samalla sivustolla kommentoiva nimimerkki Raphael epäilee mielipidemittauksen luotettavuutta: ”Mikäli oletamme, että tämä kertoo ranskalaisten todellisista äänestysaikomuksista, pidän Marinen kannattajia naiiveina, mikäli he uskovat että FN ratkaisee heidän ongelmansa. Esitetty ohjelma on naamioitua manipulaatiota, joka perustuu epävarmuudelle ja lähimmäisen pelolle.”

Miten vaalivoittajaksi ennustettu Marine Le Pen sitten itse arvioi tulosta? Vasemmistolaisen La Libérationin mukaan Le Pen uskoo muutoksen hetken tulleen: ”Kolme kuukautta sitten kannatukseni oli 11 tai 12 %, nyt eri mielipidetiedustelujen mukaan kannatukseni on 20 – 25 %. Ettekö tunne, että jotain on tapahtumassa? Itse uskon, että jotain on tapahtumassa.”

Sosialistipuolueen parlamenttiedustaja Manuel Valls puolestaan ei usko FN:n menestykseen. France 5 –televisiokanavan haastattelussa 6.3.2011 Valls arvioi, että presidentiksi tullaan aikanaan valitsemaan joko Sarkozy tai sosialistipuolueen edustaja. ”Muutosta haluavien pitää äänestää meitä”, Valls esittää.

Yleinen mielipideilmasto näyttäisi Ranskassa kääntyneen Sarkozya vastaan. Viime syksyisten mielipidemittausten mukaan jopa 66 % äänestäjistä vastustaisi nykyistä presidenttiä. Nähtäväksi jää, onko sosialistipuolueella tälläkään kertaa tarjottavanaan uskottavaa vastaehdokasta. Toisaalta Sarkozy miellyttänee tiukoilla otteillaan myös Front Nationalin potentiaalisia äänestäjiä. Mahdollista on, että vuoden 2012 vaaleista muodostuu vuoden 2002 toisinto: Front Nationalia äänestetään ensimmäisellä kierroksella protestiksi, mutta toisella kierroksella muiden puolueiden kannattajat yhdistynevät äänestämään vastaehdokasta, oli tämän sitten Sarkozy tai joku muu. 

Kaikesta huolimatta minun on erittäin vaikea kuvitella, että Ranskaa johtaisi äärioikeistolainen presidentti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi. Kommentit ovat tämän blogin suola. Ja pippuri. Ja sokeri.